FOTO/Bivši pripadnik Armije RBiH optužen za ratni zločin

Adem Kostrjevac izručen BiH iz SAD-a: Optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje trudnice koja je poslije izgubila bebu

Hronika18.06.20, 19:12h

Adem Kostrjevac izručen BiH iz SAD-a: Optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje trudnice koja je poslije izgubila bebu
Protiv navedenog je Posebni odjel za ratne zločine podigao optužnicu, nakon što je 2015. godine otkriven je i lociran u suradnji sa partnerskim institucijama u SAD, te ispitan u svojstvu osumnjičenog

 

Optuženi se potražuje zbog ratnog zločina počinjenog na području Zvornika, 1992. godine.
 

Nakon izručenja na teritoriju BiH, policijski djelatnici Granične policije i Sudbene policije BiH, lišili su slobode:
 

-Adema Kostrjevca, rođenog 1961. godine u Zvorniku.

 

adem-kostrjevac
 

Protiv navedenog je Posebni odjel za ratne zločine podigao optužnicu, nakon što je 2015. godine otkriven je i lociran u suradnji sa partnerskim institucijama u SAD, te ispitan u svojstvu osumnjičenog. Nakon podizanja optužnice, proveden je postupak za njegovo izručenje pravosuđu BiH.

 
Posebni odjel za ratne zločine, traga za navedenim optuženim koji se terete da je tokom 1992. godine, na području Zvornika, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, tako što je počinio zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtve srpske nacionalnosti.
Navedeno silovanje i zlostavljanje prouzročilo je gubitak trudnoće žrtve, koja je bila u poodmakloj trudnoći.

 

adem-kostrjevac-1
 

Nakon izručenja, pokrenute su aktivnosti na određivanju pritvora za optuženog.
 

Tužiteljstvo BiH izražava zahvalnost partnerskim institucijama u Sjedinjenim Državama, Ministarstvu pravde (DOJ), na suradnji i pomoći u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, kao i partnerskim policijskim agencijama u BiH, koje su sudjelovale u aktivnostima na izručenju ovog optuženog pravosuđu BiH.

 

adem-kostrjevac

Tužiteljstvo BiH traga za više desetina osumnjičenih za ratne zločine, za koje postoje saznanja da se nalaze u inozemstvu i inzenzivno se poduzimaju aktivnosti za njihov pronalazak i izručenje pravosuđu BiH.

 

sudska-policija
 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još