nakon 12 godina postignut dogovor

Potpisan Sporazum o Mostaru, Izetbegović: Pobjednici su građani i glasači, gradom će se zajednički vladati

Front17.06.20, 18:17h

Potpisan Sporazum o Mostaru, Izetbegović: Pobjednici su građani i glasači, gradom će se zajednički vladati
Dodao je i kako će Srbi u Mostaru dobiti kvalitetnu poziciju i da će biti "jezičak na vagi"

 

Nakon potpisivanja sporazuma o održavanju izbora u Mostaru, te o Izbornom zakonu, novinarima su se obratili predsjednici SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

 

- Pobjednici su građani i glasači u Mostaru - rekao je Izetbegović, dodajući kako je ovo dobar dan za taj grad i Bosnu i Hercegovinu..

 

Kako je rekao, radi se o dogovoru da se pokuša ponovo izbalansirati etnički i građanski princip, što je Dejtonski princip.

 

Izetbegović je kazao da će prihvaćeni model pratiti proporcionalno broj glasača po izbornim jedinicama. Prema njegovim riječima, bitan je dogovor o Statutu, kojim će se osigurati da se Mostarom rukovodi, odnosno vlada zajedno.

 

- To znači mnogo blokada, usporavanja procesa, ali u ovom času je tako. Ne znam da li će ova generacija političara dočekati normalniji Statut, ali neka buduća hoće - izjavio je Izetbegović.

 

Dodao je i kako će Srbi u Mostaru dobiti kvalitetnu poziciju i da će biti "jezičak na vagi".

 

Izetbegović je, govoreći o drugom postignutom sporazumu, o Izbornom zakonu, rekao da su SDA i HDZ dali komotan rok od godinu dana da se uklone i sve vrste diskriminacija koje se odnose na narod i građane.

 

- Presuda Ustavnog suda u predmetu Ljubić, Komšić, presuda Suda u Strazburu, koje afirmiraju građanski princip. To neće biti lako, ali nije nemoguće uz pomoć prijatelja, eksperata Venecijanske komisije. Zadali smo rok od godinu dana da to riješimo - kazao je Izetbegović.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 49

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još