Vrijednost izdatih računa pala za 92 posto

Dubrovnik na aparatima: Radi samo pedesetak ugostitelja i tek sedam hotela

Biznis Klub12.06.20, 13:32h

Dubrovnik na aparatima: Radi samo pedesetak ugostitelja i tek sedam hotela
Trenutno je otvoreno svega sedam dubrovačkih hotela, a to su Dubrovnik Palace, Hilton Imperial, Hotel Lero, Park, Petka, Pucić Palace i Royal Blue što je bitno drugačija slika dubrovačkog turizma nego što je to bilo slučaj u istom razdoblju lani

 

Prema podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika, na dan 1. juna 2020. godine zabilježeno je 86 dolazaka i 316 noćenja na području Grada Dubrovnika. Usporedbe radi, na isti dan lani je ostvareno 6 747 dolazaka te 18 481 noćenje, što su neusporedivo veće brojke.

 

Direktni gubitak primarno najviše osjećaju djelatnici u turizmu. U gradu u kojem gotovo svaka ulica ima svoj ugostiteljski objekt trenutno je otvoreno svega njih 50-ak, u što se ubrajaju kafići, restorani kao i objekti koji poslužuju brzu hranu. Trenutno je otvoreno svega sedam dubrovačkih hotela, a to su Dubrovnik Palace, Hilton Imperial, Hotel Lero, Park, Petka, Pucić Palace i Royal Blue što je bitno drugačija slika dubrovačkog turizma nego što je to bilo slučaj u istom razdoblju lani.

 

Dubrovački dnevnik upitao je predsjednicu Županijske komore Dubrovnik Nikolinu Trojić za konkretne brojke kad je riječ o gubicima u turizmu na području ove županije. Tom je prilikom iznijela podatak kako je vrijednost izdatih računa u sektoru turizma pala za 92 posto.

 

„Prema podacima Porezne uprave od 24. februara do 17. maja 2020. godine fiskalizirano je 78 posto manje računa nego u istom razdoblju 2019. godine, a ukupni iznos tih računa manji je za 63 posto u svim djelatnostima Dubrovačko-neretvanske županije. U sektoru turizma, u što spadaju smještaj, ugostiteljstvo te putničke agencije, vrijednost izdanih računa pala je za 92 posto,“ izjavila je Trojić.

 

Iako je na snazi bila zabrana rada za većinu djelatnosti, trgovina i promet su rijetke od njih koje su mogle raditi. Ipak, ni tu se ne bilježe pozitivne brojke.

 

„Unatoč tome podaci pokazuju da je broj izdatih računa u djelatnosti trgovine bio za 41 posto manji, dok je vrijednost tih izdanih računa u trgovini bila manja za 27 posto. Među najviše pogođenim djelatnostima nalazi se djelatnost putničkih agencija gdje je kroz ova promatrana tri mjeseca 'lock downa' vrijednost izdanih računa pala za 98 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Također, za razdoblje od 11. maja, kad je dozvoljen rad ugostiteljima, pa do 17. maja 2020. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine vidljivo je smanjenje broja izdanih računa za 71 posto i smanjenje vrijednosti računa za 96 posto u djelatnosti turizma,“ odgovorila je Trojić.

 

(seebiz.eu, DEPO PORTAL, BLIN MAGAUIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!