Glasanje o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH

Hoće li biti smijenjeni Staša Košarac i Siniša Ilić: Danas sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Front10.06.20, 09:34h

Hoće li biti smijenjeni Staša Košarac i Siniša Ilić: Danas sjednica Predstavničkog doma PSBiH
Pred poslanicima će biti i zahtjev Vijeća ministara BiH da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra zahtjeve za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, na način da se glasa o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca te o smjeni zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića.

 

Zahtjeve su uputili poslanici: Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković- Lepić, Damir Arnaut, Mirko Šarović, Dragan Mektić, Mira Pekić, Branislav Borenović, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina.

 

U obrazloženju incijative za smjenu ministra Košarca se navodi da je u vrijeme proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH i vanrednog stanja u Republici Srpskoj ministar Staša Košarac prisustvovao okupljanju u jednom restoranu u Sarajevu, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Federalni štab civilne zaštite.

 

Dodaje se da je svojim neodgovornim ponašanjem ovaj ministar prekršio zakone koji su na snazi za vrijeme stanja nesreće/vanrednog stanja.

 

Za zamjenika ministra civilnih poslova BiH Sinišu Ilića se navodi da je u vrijeme vanrednog stanja u Republici Srpskoj, u noćnim satima tokom vaskršnjih praznika organizovao šire okupljanje i slavlje kod svoje kuće, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Republički štab za vanredne situacije RS.

 

Pred poslanicima će biti i zahtjev Vijeća ministara BiH da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.

 

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Jasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović.

 

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, kao i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložila poslanica Aida Baručija.

 

Prijedlog amandmana II i amandmana III na Ustav BiH, predlagača poslanika Dženana Đonlagića, kao i Prijedlog amandmana II na Ustav BiH, koji su predložili poslanici: Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut, također bi se trebao naći pred poslanicima.

 

Predviđeno je i razmatranje principa Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH, predlagača Vijeća ministara BiH, te principa Prijedloga zakona o mjeriteljstvu BiH, koji su predložili poslanici: Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Šemsudin Mehmedović, Safet Softić, Halid Genjac, Alma Čolo, Edin Mušić, Nermin Mandra i Šemsudin Dedić.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!