Smrt koja je pokrenula međunarodne proteste

Kovčeg s tijelom Georgea Floyda stigao u crkvu u Houstonu

Hronika08.06.20, 20:22h

Kovčeg s tijelom Georgea Floyda stigao u crkvu u Houstonu
Floyd, Afroamerikanac s lisicama na rukama, preminuo je 25. maja nakon što mu je policajac iz Minneapolisa nekoliko minuta pritiskao vrat svojim koljenom, čak i kada je on prestao davati znake života

 

Kovčeg s tijelom Georgea Floyda stigao je u ponedjeljak u crkvu u njegovom matičnom gradu Houstonu, u nizu memorijalnih službi u njegovu čast.

 

Šestosatno izlaganje kovčega u crkvi u Houstonu bit će obavljeno tokom dana po lokalnom vremenu. Posjetioci moraju nositi maske i rukavice kako bi se povinovali preporukama za izbjegavanje koronavirusa. Floydova pogrebna ceremonija i sahrana bit će održani u utorak.

 

Floyd, Afroamerikanac s lisicama na rukama, preminuo je 25. maja nakon što mu je policajac iz Minneapolisa nekoliko minuta pritiskao vrat svojim koljenom, čak i kada je on prestao davati znake života. Njegova smrt pokrenula je međunarodne proteste i privukla je pažnju na policijsko ponašanje prema Afroamerikancima.

 

Prethodni memorijali za Floyda održani su u u Minneapolisu i u Raefordu, u saveznoj državi Sjeverna Karolina, gradu u kome je rođen.

 

Floyd je odrastao u Houstonu u i bio je poznati srednjoškolski igrač američkog nogometa. On se prije nekoliko godina preselio u Minneapolis u potrazi za poslom i novim početkom, prenosi Associated Press.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!