NAKON ŠTO JE IZGUBIO SUDSKI SPOR

Konaković poručuje Avdi Avdiću: Sloboda govora?! Slagao je i nije mu prvi put! Vidimo se u žalbi na višim instancama!

Front06.06.20, 15:19h

Konaković poručuje Avdi Avdiću: Sloboda govora?! Slagao je i nije mu prvi put! Vidimo se u žalbi na višim instancama!
Zbog slobode govora u ovom društvu, još ću jednom reći da je Avdić u tekstu slagao i da mu nije prvi put. Pravo i pravda nisu isto, možda smo sa pravne strane olako ušli u ovaj spor, ali u žalbi višim instancama ćemo se bolje pripremiti - poručuju Konaković

 

 


Lider 'Naroda i Pravde' Elmedin Konaković prokomentarisao je putem svog Facebook profila nedavnu presudu Opštinskog suda u Sarajevu, prema kojoj je izgubio tužbu protiv portala Žurnal i novinara Avde Avdića.   


Konaković je u tužbi radi naknade štete zbog, kako je smatrao, klevete, tražio isplatu 1.500 KM, zbog pretrpljene duševne boli, povrede ugleda i časti. Međutim, Opštinski sud tužbu je odbio kao neosnovanu, a sudija smatrao da su "sporni" dijelovi teksta stvar "slobode izražavanja novinara".


Sumirajući sve to, Konaković ipak poručuje da ova presuda nije kraj priče...


- Jutros sam pročitao presudu u kojoj Opštinski sud i sudija Adi Isaković kažu da nema klevete u tekstu Avde Avdića, u kojem kaže da sam ostao dužan Zetri i Skenderiji novac za zakup, i još kaže da sam odnio televizore kući!


Nakon utvrđenih činjenica da sa firmom o kojoj Avdić piše nemam ništa od 2010. godine, svjedočenja vlasnika firme u ovom postupku koji je potvrdio sve navode, registra iz suda u kojem se to jasno vidi, sudija kaže da je tekst “sloboda izražavanja novinara”, kaze i da ne vidi kako sam pretrpio štetu ili kako mi je narušen ugled u društvu.


Poziva se na praksu Evropskog suda za ljudska prava i ne vidi ništa sporno u predmetnom tekstu.


Sud kaže da nisam imao ništa sa firmom, prihvata kredibilnim i svjedoke, potpuno potvrđuje sve što smo napisali u tužbi za klevetu, ali kaže da su “prihvatljive šire kritike u slučaju političara”.


Zbog slobode govora u ovom društvu, još ću jednom reći da je Avdić u tekstu slagao i da mu nije prvi put.
Pravo i pravda nisu isto, možda smo sa pravne strane olako ušli u ovaj spor, ali u žalbi višim instancama ćemo se bolje pripremiti
- poručuju Konaković.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 37

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još