načelnik odbacuje krivicu za sporu gradnju

Koldžo: Novo Sarajevo je uradilo svoj dio posla na Prvoj transverzali, Penny je problem Općine Centar

Front06.06.20, 13:17h

Koldžo: Novo Sarajevo je uradilo svoj dio posla na Prvoj transverzali, Penny je problem Općine Centar
U medijima se pominje da i Općina Novo Sarajevo snosi krivicu za sporu gradnju, što načelnik Nedžad Koldžo odbacuje i tvrdi da je Općina Novo Sarajevo uradila mnogo više na ovom projektu od svih ostalih uključenih u njegovu realizaciju

 

Pripreme za početak izgradnje Prve transverzale u Sarajevu na dijelu od Zemaljskog muzeja do Koševskog brda obavljaju se usporeno. 

 

I to se dešava uglavnom uz obećanja i pritiske, pa se u ovom trenutku još ne može govoriti o početku radova - piše Faktor

 

Najveći problem i dalje predstavlja objekat tržnog centra Penny u Velešićima, dio zemljišta Željezničke stanice Sarajevo, te rušenje nekih privatnih objekata koji se nalaze na trasi Prve transverzale.

 

U medijima se pominje da i Općina Novo Sarajevo snosi krivicu za sporu gradnju, što načelnik Nedžad Koldžo odbacuje i tvrdi da je Općina Novo Sarajevo uradila mnogo više na ovom projektu od svih ostalih uključenih u njegovu realizaciju.

 

- Prije deset godina lično sam insistirao na izgradnji Prve transverzale i apsurdno je pričati da mi u Općini nešto kočimo kad smo već riješili 95 posto imovinsko-pravnih odnosa na dijelu zemljišta kojim ide trasa Pre trensverzale našom općinom. Jedino je ostalo da se riješi pitanje izgradnje nadvožnjaka na zemljištu JP Željeznica FBiH, kod Željezničke stanice i u naselju Velešići - ističe Koldžo.

 

Željeznice FBiH osporavaju urađeni Elaborat eksproprijacije zemljišta i utvrđeni javni interes, jer smatraju da će se izgradnjom saobraćajnice preko njihovog zemljišta ugroziti željeznički saobraćaj, zbog čega je osporena urađena parcelacija Općine Novo Sarajevo.

 

- Općina nije investitor ove saobraćajnice, niti je korisnik eksproprijacije, nego Kanton Sarajevo, te iz tog razloga resorno ministarstvo preko Direkcije za puteve i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, trebali su riješiti ovaj problem sa Željeznicama FBiH. Općina je i uputila Željeznicama FBiH da riješe taj problem sa nadležnima, ali za to nisu imali sagovornika. Općina Novo Sarajevo zakazala je sastanak naredne sedmice sa svim bitnim učesnicima da riješimo ove probleme – pojašnjava načelnik.

 

Pitanje firme Penny, tvrdi Koldžo, nije problem Općine Novo Sarajevo, jer objekti koji se ruše i uklanjaju su na području općine Centar, a mali dio zemljišta je u općini Novo Sarajevo, koji će se riješiti kad se riješe objekti u općini Centar.

 

Na kraju Koldžo zaključuje, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo koji bi trebao voditi sve procese, nestao je sa lica mjesta. Općina Novo Sarajevo, stalno je upozoravala da nije pravilno vođen postupak utvrđivanja javnog interesa, a što je trebao predložiti Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Sve to je prouzrokovalo kašnjenje na utvrđivanju javnog interesa Vlade Kantona Sarajevo. Javni interes utvrđen je tek krajem 2019. godine i time je usporeno vođenje postupka eksproprijacije zemljišta i u općini Novo Sarajevo.

 

Imovinsko-pravni odnosi koji su na teritoriji općine Novo Sarajevo još nisu završeni kod hotela Grand, kod nadvožnjaka u Velešićima i jednom dijelu privatne parcele gdje se već radi na aktivnostima za određivanja naknade.

 

Načelnik posebno ističe da Općina poduzima sve što je u njenoj nadležnosti i zakonskim okvirima, da se što prije okončaju svi postupci eksproprijacije na trasi Prve transverzale.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još