nezadovoljstvo u 50 saveznih država

SAD tresu neviđeni masovni protesti, Washington se sprema za najveći dosad: Angažovana policija i Nacionalna garda

Hronika06.06.20, 09:44h

SAD tresu neviđeni masovni protesti, Washington se sprema za najveći dosad: Angažovana policija i Nacionalna garda
Policija procjenjuje kako je riječ o najvećim demonstracijama u Washington od smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Georga Floyda

 


U SAD-u se nastavljaju protesti protiv policijske okrutnosti i rasizma. Nakon komemoracije i uoči pokopa Georgea Floyda, Washington se danas priprema za veliki protest.

 

Jedanaesti dan za redom nastavljeni su protesti u brojnim američkim gradovima u svih 50 saveznih država.


Usprkos kiši, u noći s petka na subotu demonstranti su ispred Bijele kuće mirno  tražili pravdu za Georga Floyda. Pripadnika policije bilo je znatno manje no prethodnih dana.

 

Uvod je to u današnji cjelodnevni protest u kojem će grupe iz različitih dijelova grada marširati prema Lafayette parku ispred Bijele kuće gdje je zbog sigurnosnih procjena povećan  broj  barikada i proširena zaštitna ograda. Predsjednik Trump bit će u gradu za vrijeme protesta, iako preko vikenda nema najavljene javne aktivnosti, javlja HRT.

 

Policija procjenjuje kako je riječ o najvećim demonstracijama u Washington od smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Georga Floyda, no 700 pripadnika vojske iz Sjeverne Karoline svejedno je vraćeno u matičnu vojnu bazu. Grad će osiguravati lokalna policija i Nacionalna garda.

 

Organizatori protesta različite su grupe aktivista.

 

Tragična smrt Georga Floyda već je donijela promjene zakonodavstva u Minneapolisu. Lokalne su vlasti donijele odluku o zabrani tehnike gušenja- pritiska na vrat privedenih prilikom policijskih hapšenja.

 

Predsjednik Trump jučer se obratio tokom dana javnosti. Njegova poruka naciji bila je: Ekonomski napredak moj je odgovor na nejednakost i rasizam. No spomenuo je ipak Georga Floyda, koji je preminuo brutalnom smrću dok je bio pod nadzorom policije.

 

Kazao je i da svi američki državljani zaslužuju da budu jednaki pred zakonom te je ustvrdio da je ovo važan dan za Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg su nedavno ubili policajci. To naš Ustav zahtijeva i to je bit naše zemlje, rekao je Trump na prvoj konferenciji za novinare nakon više dana.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!