Predsjednik HDZ-a otvoreno

Čović: Afera 'Respiratori' pokazuje kako bi funkcionirala BiH bez Hrvata

Front05.06.20, 11:10h

Čović: Afera 'Respiratori' pokazuje kako bi funkcionirala BiH bez Hrvata
Kritizirao je predstavnike međunarodne zajednice što, kako kaže, šute i saginju glavu, na kršenje ustava i zakona u BiH, kao što je slučaj pri izboru članova SIP-a

 

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović poručio je da se odnosi Hrvata i Bošnjaka moraju relaksirati te da nema razloga za stalno izazivanje napetosti i kriza.

 

U intervjuu za Večernji list, a u povodu 15 godina na čelu stranke, Čović je istaknuo kako sva tri naroda u BiH moraju surađivati, odbacujući optužbe da je više na strani Srba nego Bošnjaka. 

 

Predsjednik HDZ-a BiH rekao je da afera "Respiratori" pokazuje "kako bi funkcionirala BiH bez Hrvata" te je pojasnio da je ona "djelo jednog dijela bošnjačke politike koja je mislila da može da radi šta hoće".

 

Bošnjačkoj politici, kaže, zamjera, što želi upravljati svim procesima u BiH i šalje loše poruke Hrvatima, a kao očit primjer naveo je izbor članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

 

-To je za mene jača afera od svih drugih afera ako znamo što je uloga te institucije. Ako se netko drzne da bez dogovora s bilo kim, od partnera s kojima čini vlast, zanemari posve proceduru natječaja koja je provedena, prekine sve i  imenuje pet članova SIP-a, šalje se jasna poruka, kazao je Čović, dodajući kako je krajnji cilj stvoriti uvjete za preglasavanje Hrvata u izboru člana Predsjedništva BiH i nametanje Doma naroda.

 

Kritizirao je predstavnike međunarodne zajednice što, kako kaže, šute i saginju glavu, na kršenje ustava i zakona u BiH, kao što je slučaj pri izboru članova SIP-a.

 

Govoreći o potencijalnom nasljedniku na mjestu predsjednika HDZ-a BiH Čović je ustvrdio da unutar stranke ima značajan broj onih koji „udovoljavaju svim standardima koje danas mladi čovjek treba imati ako se želi baviti politikom“. Ne želi govoriti o imenima kandidata koji bi za dvije-tri godine mogli doći na čelo HDZ-a, jer bi se prema njima usmjerila, smatra on, paljba i pritisak.

 

-Posve sam, međutim, siguran da im zavidan broj mladih ljudi koji će biti u stanju nositi ovaj projekt. Prije toga moja je snažna želja riješiti ova ključna pitanja kako bi se tim mladim ljudima ostavio čist prostor. Da ih ne dovedemo u situaciju da se moraju baviti poslovima izmjene Izbornog zakona ili Ustava BiH. Čini mi se da smo na sredini tih događanja, jer smo u proteklih 15 godina imali jedan maraton- ustvrdio je Čović.

 

(FENA, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook