DR. SEBIJA IZETBEGOVIĆ O VRUĆIM AKTUELNIM TEMAMA

Zašto je samo Novalić kriv, zašto samo Bošnjaci?! Zašto u istrazi nisu svi... Konaković je hohštapler, razočarao me...

Front04.06.20, 10:05h

Zašto je samo Novalić kriv, zašto samo Bošnjaci?! Zašto u istrazi nisu svi... Konaković je hohštapler, razočarao me...
Pogledajte situaciju prije nego optužite, dajte podatke. Zašto samo Novalić, zašto samo Bošnjaci?! Hajde svi da odgovaramo. Nisu moji svi saradnici Bošnjaci, ne bih voljela ni da budu. Moramo biti objektivni u svemu - kazala je dr. Izetbegović govoreći o aferi "Respiratori"

 

 

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović govorila je za RTRS o aktuelnim temama u državi, između ostalog o detaljima koji su je pratili u jeku pandemije koronavirusa, politici, SDA, aferi "Respiratori", Fadilu Novaliću, Elmedinu Konakoviću...

 

Govoreći o aferi "Respiratori" i SDA-ovoj odbrani Novalića, ali i govoru o državnom udaru, Izetbegović kaže da joj nije jasno zašto je samo Novalić kriv.  


- Kad je strah, onda način na koji osiguravate aparate nikoga ne zanima, a kad prođe strah, onda dođe 100 nekih prigovora - rekla je Izetbegović dodajući da je legalista.
 

Ipak, smatra da afere koje su "u toku" ne treba komentarisati prije sudskog epiloga.


- Koliko znam neka istraga postoji i mislim da nije uredu komentarisati ako ona traje. Neka istraga kaže svoje i neka vlast i zakon pokažu svoje-  rekla je Izetbegović te dodala - Iz SDA nisu branili Novalića, nego im nije jasno zašto nisu u istrazi bili svi. Pratim svu štampu, pratim sve. Pogledajte situaciju prije nego optužite, dajte podatke. Zašto samo Novalić, zašto samo Bošnjaci?! Hajde svi da odgovaramo. Nisu moji svi saradnici Bošnjaci, ne bih voljela ni da budu. Moramo biti objektivni u svemu - kazala je Izetbegović.


O pretresima SIPA-e KCUS-a Sebija Izetbegović je prokomentarisala i pretres iz 2016 kao i onaj od prije nekoliko dana.


- 2016. godine su uzimali dokumentaciju kada se napravilo 105 miliona KM gubitka. Dolazili su tužioci, finansijska policija i revizori. Sada je prije nekoliko dana došlo dvoje ljudi. Došli su u kabinet, dali su papir na kojem je pisalo da dolaze da provjere doumentaciju od 1.3. ove godine kada je počela pandemija. Naravno, nije problem, uputila sam ih u pravni sektor. Bez ikakvih problema, mi smo na raspolaganju. Izuzeli su nekoliko papira. Mi i u krizi funkcionišemo veoma selektivno kada su u pitanju nabavke - rekla je direktorica KCUS-a.


Izetbegović je govorila i o uplati Federalne uprave civilne zaštite, koja je KCUS-u uplatila 900.000 KM.
 

- Klinički centar je dobio uplatu. Sve bolnice su dobile za pomoć od pandemije. Niko ništa nije "češljao" Svi su dobili istu količinu novca, Tuzla, Mostar i mi - rekla je Izetbegović, aludirajući na pisanja medija da su istražitelji SIPA-e i Tužilaštva BiH pregledali dokumentaciju i prikupljali informacije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u vezi s javnim nabavkama koje su provedene od 1. marta.


O svom političkom životu kaže da je oduvijek postojao, a ne samo od prethodnih izbora.


- Nisam ni ušla ni izašla ja sam tu, jednostavno tako. U Parlament sam ušla spontano. Pozvali su me na skup žena u Jablanici, bilo je 650 žena, tada smo održale neke govore. Onda se to nastavilo, a kako su me mediji napadali, odlučila sam izaći na izbore. Kada sam izašla uopšte nisam znala šta je izborna jedinica 11. Pokazala sam svima da ljudi nisu glupi. Ljude ne možete slagati. Shvatite da radite dobre stvari - kaže Izetbegović.


Govorila je i tome da li joj je Elmedin Konaković nekada bio miljenik, za što kaže kategorički da nije istina.


- To je laž, on svašta priča i lupeta. On slaže puzzle dok ja ispuštam dušu dok spašavam živote. Od kuće filozofira. On je bio miljenik SDA, ali mu je bilo malo. Nakon afere i odlaska ljekara sa KCUS-a posjetio me privatno. Pravi su hohštapleri. Podržavala sam Konakovića, ali sam se predomislila. Razočarao je ne samo mene već i stranku. Nisam bila sa njim drug - govori Izetbegović.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook