aktuelni komentar na odlazak ministra sigurnosti

Ko vjeruje u tri razloga Radončićeve ostavke: Da li je pogazio sve što je govorio i ko će ga sada shvatiti ozbiljno?

Front03.06.20, 11:05h

Ko vjeruje u tri razloga Radončićeve ostavke: Da li je pogazio sve što je govorio i ko će ga sada shvatiti ozbiljno?
Zapravo sve ono što je govorio kada je obrazlagao pri ulasku u koaliciju sa SDA sada je pogazio. Niti jedan ozbiljan političar niti državnik zbog ličnih razloga ne ostavlja zemlju u ovako teškoj situaciji

 

Izvor: Patria

Piše: Amina Čorbo-Zećo

 

Kada je tog, sada već famoznog 13. decembra, dogovorena koalicija između SDA, SBB-a i DF-a, ona je podrazumijevala preuzimanje vlasti po vertikali. Svjedoci smo da se nikada nije desilo. Federacija je ostala da „visi“, a sada nakon ostavke Fahrudina Radončića više ništa ne podsjeća na vertikalu, nego na isprekidanu krivulju.

 

I danas se analizira potez Radončića, jer malo ko je povjerovao u tri razloga koja je naveo kao osnov za ostavku. Traže se dublji i jači razlozi. Svađa i nesporazumi sa Bakirom Izetbegovićem nikada nisu prošli, niti Radončić može zaboraviti proces za koji je direktno optuživao pojedince iz SDA. I to se donekle može shvatiti, ali je Radončić ovim potezom, prema mišljenjima stručnjaka, dobrano uzdrmao svoju političku poziciju. Da li će ga u budućnosti ikada iko shvatiti ozbiljno? Nakon šest mjeseci odustao je od resora u kojem je dobro počeo raditi.

 

No, povlačenje je nuliralo svaku dalju pohvalu.

 

Zapravo sve ono što je govorio kada je obrazlagao pri ulasku u koaliciju sa SDA sada je pogazio. Niti jedan ozbiljan političar niti državnik zbog ličnih razloga ne ostavlja zemlju u ovako teškoj situaciji. Ako mu je obrazloženje za koaliciju bilo „spašavanje države“ šta bi onda bio motiv za odlazak iz vlasti u trenutku situacije koja se opisuje sa – nikad gora?

 

Jučer mi jedan stariji kolega reče, dobro sam upamtila, gore od anarhije i bezvlašća jeste činjenica da nas iz sistema dovode do toga! Znači svojim potezima uvode nas u bezizlaznu situaciju.  

 

„Imate situaciju da se Hrvatska i Srbija takmiče u naoružavanju. Imate situaciju da iz Srbije, pa i Republike Srpske dolaze glasovi da je to jedna teritorija. Imate situaciju da Albanija i Kosovo ukidaju granice. Imate situaciju da neko migrante u ogromnim talasima šalje u ovu zemlju, pa možda i u Evropsku uniju. U takvoj situaciji ostaviti Bošnjake bez minimalnog jedinstva i ostaviti Bošnjake bez onog što se zove građanski koncept gospodina Komšića, za nas bi bilo neodgovorno. Ako je ko patio od zloupotrebe vladajuće stranke, patio sam ja. Ali vi kao odgovoran čovjek nemate pravo da svoju sujetu stavite ispred interesa BiH i njenih građana. Tako da ću ja biti, naravno ako to potvrdi Predstavnički dom, ministar sigurnosti BiH", naveo je Fahrudin Radončić za N1 netom nakon ulaska u vlast.

 

Do danas se ništa od ovoga nije promijenilo. Osim Radončića. On je očito sada svoju sujetu stavio ipak ispred interesa BiH i njenih građana.

 

Jer, i dalje su sile oko BiH čudno raspoložene, a HDZ i SNSD nikad jače djelovali u cilju uništavanja mogućnosti zajedničkog života. Kada smo korak od neminovnih ustavnih promjena karika koja se prikazivala za korektiv SDA i djelovanje za budućnost odustaje i odlazi.

 

Sjetite se koliko se SBB poljuljao nakon što su krenuli u koaliciju sa SDA i DF, otišao im je Damir Arnaut, važna ruka u Parlamentu BiH, rekonstrukciju Vlade KS im nije mogao oprostiti, niti ponovno političko samoubistvo. Danas samo pola godine nakon toga bit će da je Arnaut apsolutno upravu.

 

Radončić je govoreći o koaliciji sa SDA i DF-om kazao onomad da su on, Bakir Izetbegović i Željko Komšić procijenili da u trenutku kada je zaista izuzetno teška politička situacija u BiH, da se treba ponašati odgovorno i nesebično.

 

Sada je pitanje ko se ponaša sebično i neodgovorno. Ili postoji plan za kojeg javnost ne zna u vidu nekih prekompozicija u vlasti ili je jasno da je povlačenje Radončića došlo u vrlo nezgodnom trenutku po Bosnu i Hercegovinu.

 

Koliko ćemo dugo čekati odgovor na ova pitanja ne znam, ali je jasno da se više vremena nema. Sve smo dalje od EU puta, neophodnih reformi koje će donijeti nove vrijednosti, uloga stranaca je sve jača, jer nema dogovora ni oko čega, i da, sjeća li se neko NATO puta?

 

Sve to građani, glasači moraju imati na umu u oktobru ili novembru, ako izbora uopće bude.

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još