za šta se tereti premijer

Preokret u dokazima: Optužuje li Tužilaštvo Novalića za zaključak Vlade koji je osmislio Salčin u Ministarstvu sigurnosti?!

Front30.05.20, 22:24h

Preokret u dokazima: Optužuje li Tužilaštvo Novalića za zaključak Vlade koji je osmislio Salčin u Ministarstvu sigurnosti?!
Ključno pitanje provedene istrage zašto se Tužilaštvo fokusiralo na Novalića, iako nijednu od odluka za koje ga terete nije donio sam, niti ih je inicirao? Zašto je Tužilaštvo potpuno previdjelo Salčinovu ulogu u kreiranju ovog zaključka, kao i ulogu Ministarstva sigurnosti?

 


Iz izvora bliskih istrazi, Slobodna Bosna saznaje da je okosnica optužnice Tužilaštva protiv Fadila Novalića u najvećoj mjeri u vezi sa odlukama koje je u prvim danima pandemije donosila Vlada Federacije BiH. Tužilaštvo tereti Novalića zbog smjene prvobitnog sastava Kriznog štaba Federalne uprave Civilne zaštite. Riječ je o odluci koju je donijela Vlada Federacije, dok su ministri HDZ-a bili protiv toga, tvrdeći da je riječ o majorizaciji Hrvata.


Kako saznaje Slobodna Bosna, u vezi sa smjenom Kriznog štaba su i famozne poruke koje je Tužilaštvo izuzelo iz Novalićevog telefona, ali samu smjenu je izvršila Vlada, a ne sam premijer. Druga i ključna stvar za koju Tužilaštvo tereti Novalića jeste zaključak o javnim nabavkama Vlade sa sjednice od 17. marta 2020. godine, sa koje su objavljeni stenogrami.


Na temelju tumačenja člana 10. Zakona o javnim nabavkama koje je tada iznio direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin, Vlada je tada donijela zaključak broj 5 po kojem ugovorni organi mogu nabavljati medicinsku opremu i bez provođenja postupka. Za navedeni zaključak glasali su svi ministri u Vladi Federacije, i SDA i SBB i HDZ, te se postavlja pitanje kako je Tužilaštvo došlo do toga da Novalić kao pojedinac treba snositi odgovornost za zaključak koji su izglasali svi ministri,


Tačno je da premijer Federacije potpisuje odluke Vlade, ali njegova zakonska obaveza je da potpisuje sve odluke, pa čak i one za koje nije glasao, što znači da ne može u tom smislu biti nosilac krivične odgovornosti za odluke Vlade.


Od izvora koji su upućeni u ispitivanja u SIPA-i Slobodna Bosna saznaje i da su istraživači uporno postavljali pitanja tako da nađu dokaz da premijer Novalić sam osmislio i predložio navedeni zaključak, ali dokazi za to ne postoje. Štaviše, iz stenograma je vidljivo da sam Novalić uopće nije insistirao na zaključku, odnosno na pozivanju na član 10. Zakona o javnim nabavkama.


Da je taj zaključak osmislio Salčin potvrđuje dokument Vijeća ministara koji je u posjedu Slobodne Bosne.

 

zakljucak-salcin-novalic-sb


Riječ je o odgovorima predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije članovima Predsjedništva BiH, a vezano za zaključke koje je usvojilo Predsjedništvo na samom početku pandemije.


Predsjedništvo BiH je u zaključku broj 16. pozvalo "Vijeće ministara BiH da pripremi prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama i uputi u hitnu parlamentarnu proceduru kako bi se otklonile prepreke za hitnu nabavku opreme i drugih stvari potrebnih za suzbijanje širenja COVIDA-19".


U odgovoru na ovu inicijativu Tegeltija kaže da nema potrebe mijenjati zakon, jer ga je direktor Agencije Salčin informisao da je u vanrednoj situaciji dovoljno pozvati se na član 10. postojećeg zakona.


"Budući da se istim pozvalo Vijeće ministara BiH da pripremi prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama BiH i uputi ga u hitnu parlamentarnu proceduru, kako bi se otklonile prepreke za hitnu nabavku opreme i drugih stvari potrebnih za suzbijanje širenja COVID-19 predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija održao je 17. 3. 2020. sastanak sa direktorom Agencije za javne nabavk BiH Đenanom Salčinom o mogućnostima iznalaženja rješenja za otežani proces javnih nabavki, a za koji je stiigao veliki broj prigovora", navodi Tegeltija.


Zatim dodaje:


"Tokom sastanka, direktor Salčin upoznao je predsjedavajućeg Tegeltiiju da je Zakonom o javnim nabavkama BiH definiran brzi proces javnih nabavki u slučaju vanrednih situacija ili okolnosti. Predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom zatražio od direktora Agencije za javne nabavke BiiH da do kraja dana (17. marta 2020. godine) sa tim stavom upozna sve ugovorne organe u BiH, prevashodno zdravstvene institucije. Nakon toga nisu registrirane primjedbe ili prigovori u primjeni brzog procesa javnih nabavki u slučaju vanrednih situacija ili okolnosti."


Isti taj dan, na sjednici Vlade FBiH, Salčin je ubijedio Novalića i ostale članove Vlade u isto što je ubijedio i Tegeltiju: Zakon ne treba mijenjati, već je dovoljno pozvati se na član 10, piše Slobodna Bosna.


Podsjetimo, nakon što su direktori kliničkih centara iznijeli ozbiljne kritike, tvrdeći da ne žele da ih Vlada zaključkom nagovori da nešto urade, pa da oni sami kasnije snose odgovornost, javio se direktor Salčin.


"Zahvaljujem se na svim sugestijama. Upravo zbog toga i mi jesmo u Agenciji u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti rekli znači da se pozivamo na ovaj...", kazao je tada Salčin, kako svjedoči stenogram iz Vlade, te nesmotreno priznao da je cijela ideja o pozivanju na član 10. zapravo osmišljena u kuhinji njegovog stranačkog šefa i ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.


Ključno pitanje provedene istrage zašto se Tužilaštvo fokusiralo na Novalića, iako nijednu od odluka za koje ga terete nije donio sam, niti ih je inicirao? Zašto je Tužilaštvo potpuno previdjelo Salčinovu ulogu u kreiranju ovog zaključka, kao i ulogu Ministarstva sigurnosti?


Salčinova izjava je bila i više nego dovoljna osnova da Tužilaštvo pozove na ispitivanje i ministra Radončića ili s kime je već dogovorio u Ministarstvu sigurnosti da se "može pozivati na član 10".


Jedini motiv zbog kojeg je istraga previdjela sve ove činjenice jeste politička namjera Tužilaštva. HDZ-u očigledno više prija da Federacija ostane bez premijera, nego da Vijeće ministara ostane bez ministra sigurnosti, zaključuje se na kraju teksta Slobodne Bosne

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 95

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još