Nakon što je završio na američkoj 'crnoj listi'

Amir Zukić: Vrlo sam iznenađen Pompeovom odlukom! Prekršena su temeljna pravna i civilizacijska načela

Front29.05.20, 20:30h

Amir Zukić: Vrlo sam iznenađen Pompeovom odlukom! Prekršena su temeljna pravna i civilizacijska načela
Napominjem da sam se prije dvije i po godine povukao iz javnog i političkog života, podnio ostavku da bi neopterećeno mogao dokazati svoju nevinost. Ja sam se dobrovoljno povukao da ne bi bio teret stranci, da ne bi rekli da vršenjem funkcije vršim pritisak, rekao je, između ostalog, Zukić

 

Amir Zukić, nekadašnji generalni sekretar SDA, kazao je za N1 kako je iznenađen odlukom državnom sekretara SAD-a Mikea Pompea da zabrani Zukiću ulazak u tu zemlju. Istakao je kako je odluka američke administracije donesena na njegovu štetu.

 

"Prekršena su temeljna pravna i civilizacijska načela. Prekršena je presumpcija nevinosti kao temeljno ustavno, međunarodno, pravno, zakonsko pa čak i civilizacijsko načelo, prema kojem niko nije kriv sve dok se presudom ne dokaže bilo čija krivnja. Odnosno svako je nevin dok se ne dokaže suprotno. Presumpcija nevinosti inkorporirana je u najvažnije međunarodne ugovore o ljudskim pravima, u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, time i Ustavu BiH, sa pravnom snagom koja je iznad svih zakona, što je obavezujući pravni standard u 47 država Vijeća Evrope. Presumpcija nevinosti je sastavni dio Ustava SAD-a", rekao je Zukić.

 

Podsjetio da u krivičnom procesu koji se već tri godine vodi protiv njega i ostalih optuženih pred Općinskim sudom u Sarajevu još nije donesena niti prvostepena presuda.

 

"Ostaje da sumnjam da se ovim vrši pritisak indirektan na Sud da se donese presuda i prije okončanja sudskog postupka. Napominjem da sam se prije dvije i po godine povukao iz javnog i političkog života, podnio ostavku da bi neopterećeno mogao dokazati svoju nevinost. Ja sam se dobrovoljno povukao da ne bi bio teret stranci, da ne bi rekli da vršenjem funkcije vršim pritisak, mirnim životom, porodičnim u kojem je izložena velikim pritiscima i moja ličnost i moja porodica to sve trpim i najednom ova odluka iznenađujuća, naročito koja dolazi iz zemlje o čijem pravnom sistemu smo mi učili na fakultetima i koji nam je temeljni pravni osnov ta praksa", rekao je Zukić.

 

Na pitanje da li je moguće da je ovo neka poruka bivšoj stranci iako nije član SDA, Zukić je rekao:

 

"Ja sam se povukao, ne želim u ovom momentu dok moj sudski proces traje da komentarišem ni svoju stranku, ni dešavanja, ni lica protiv kojih se ovih dana vode istrage. Ne znam zbog čega sam ja izabran, kada sam se povukao, nisam se obraćao američkoj administraciji ni Ambasadi sa namjerom da boravim, da putujem, vrlo sam iznenađen pogotovo od zemlje koja poštuje te pravne principe presumpcije nevinosti".

 

Na kraju je rekao kako će uputiti pismo prema američkoj Ambasadi i američkoj administraciji zbog ove odluke.

 

Podsjetimo, Pompeo je svoju odluku objavio sinoć na Twitteru navodeći kako su "koruptivne radnje bivšeg zastupnika Amira Zukića potkopale vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini".

 

"Kao rezultat toga, javno ga imenujem osobom neprihvatljivom za ulazak u Sjedinjene Države. S našim partnerima u Bosni i Hercegovini ostajemo ujedinjeni u borbi protiv korupcije", napisao je Pompeo.

 

Amir Zukić je optužen za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još