Nakon dva mjeseca

Obdukcija Advije Kanlić bit će obavljena danas u Banjoj Luci

Hronika23.05.20, 10:24h

Obdukcija Advije Kanlić bit će obavljena danas u Banjoj Luci
Tužilaštvo KS je sljedeći dan formiralo predmet i naložilo obdukciju, ali niko od sudskih ljekara u FBiH zbog, kako su isticali, nedostatka adekvatne opreme i obdukcijske sale za preminule od zaraznih bolesti, nije želio uraditi obdukciju

 

U Zavodu za sudsku medincinu RS-a u Banjoj Luci danas će, nakon dva mjeseca, biti obavljena obdukcija 53-godišnje Advije Kanlić sa Ilidže, žene koja je zvanično prva preminula osoba u FBiH,a koja je bila pozitivna na koronavirus, piše Faktor.

 

Informaciju nam je potvrdio direktor Zavoda dr. Željko Karan.

 

- Jučer je stigla naredba i podrazumijeva se da ću postupiti po naredbi. Sve drugo je kršenje zakona. Obdukcija će biti obavljena danas u JZU Zavod za sudsku medinicu RS - kazao je Karan.

 

Ovu mogućnost nedavno je na sjednici Skupštine KS potvrdila glavna tužiteljica Sabina Sarajlija.

 

Advija Kanlić iz Hrasnice 24. marta dovezene je u trijažu DZ Ilidža sanitetskim vozilom, u pratnji kćerke, ali je već prilikom prijema bila mrtva. Ljekari su je pokušali reanimirati, ali bezuspješno.

 

Naknadnim testiranjem utvrđeno je da je bila pozitivna na koronavirus.

 

Potom je utvrđeno da je u nekoliko navrata dolazila u lokalnu ambulantu, nakon čega su svi uposlenici poslani u samoizolaciju, a ambulanta je zatvorena, kao i firma u kojoj je radila preminula žena.

 

Tek je naknadno utvrđen kontakt s osobom iz rizične zemlje, odnosno iz Italije.

 

Tužilaštvo KS je sljedeći dan formiralo predmet i naložilo obdukciju, ali niko od sudskih ljekara u FBiH zbog, kako su isticali, nedostatka adekvatne opreme i obdukcijske sale za preminule od zaraznih bolesti, nije želio uraditi obdukciju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!