Neće odustati od zahtjeva

Radnici 'Olipa' bez prestanka proizvodili uprkos epidemiji, sad im smanjili plate: Više od 300 nezadovoljnih nastavlja štrajk

Biznis Klub21.05.20, 11:22h

Radnici 'Olipa' bez prestanka proizvodili uprkos epidemiji, sad im smanjili plate: Više od 300 nezadovoljnih nastavlja štrajk
Učesnici štrajka kažu da neće odustati od zahtjeva za povlačenjem sporne odluke

 

Jutros je nastavljen štrajk više od tri stotine radnika preduzeća "Olip“ iz Donjeg Vakufa, koji od menadžmenta preduzeća traže ukidanje odluke o umanjenju aprilskih plaća.

 

-Pogoni za proizvodnju obuće i kožne galanterije radili su bez prestanka punim kapacitetom u protekla dva mjeseca, i mišljenja smo da nije postojao nikakav razlog za umanjenje naših mukotrpno zarađenih plaća - kazali su radnici.

 

Ističu kako se radi o prvoj obustavi proizvodnje od početka rada firme, te da su bili primorani na ovakvu mjeru, i zbog činjenice da je najnoviji potez rukovodstva uslijedio pred predstojeće bajramske praznike.

 

-Razni su vidovi kršenja prava radnika, a ovo je samo jedan. Radničke plaće su ionako minimalne, i kreću se u prosjeku oko 450 KM. Sad zamislite, kako je kad se ta ista plaća umanji za stotinu i više maraka. Na ovakav drastičan rez nećemo pristati - poručili su.

 

Učesnici štrajka kažu da neće odustati od zahtjeva za povlačenjem sporne odluke.

 

Najavljuju, također, kako će tražiti da se njihova primanja izjednače s plaćama radnika u pogonima u Travniku za koje tvrde da su, od samog starta rada firme u Donjem Vakufu, u povoljnijem položaju.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!