Predstavnički dom PSBiH

Usvojen prijedlog zakona: Uplata PDV-a do kraja mjeseca!

Front21.05.20, 09:53h

Usvojen prijedlog zakona: Uplata PDV-a do kraja mjeseca!
Predlagač zakona je Denis Zvizdić, koji je naveo da je osnovni cilj da se amortizuju ekonomski udari na privredne subjekte u Bosni i Hercegovini

 


Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

 

U zakonu se predviđa mogućnost da Vijeće ministara BiH, u cilju ublažavanja efekata ekonomske kize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH, može donijeti odluku o privremenom odlaganju roka za planiranje poreza na dodatu vrijednost (PDV) na zadnji radni dan u mjesecu za prethodni mjesec.

 

Prijedlogom je predviđeno da se taj rok može produžiti i na dodatnih 90 dana, ukoliko postoji potreba.

 

Predlagač zakona je Denis Zvizdić, koji je naveo da je osnovni cilj da se amortizuju ekonomski udari na privredne subjekte u Bosni i Hercegovini.

 

– Pomjeranje roka za uplatu PDV-a sa 10. na 30. u mjesecu bi oslobodilo u Federaciji između 100 do 150 miliona maraka za privredne tokove i poslovne subjekte, a slična situacija je i u RS-u, što bi bila više nego značajna finansijaska injekcija u ovome trenutku za bh. privredu – pojasnio je Zvizdić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!