DOKUMENTACIJA SA ISPITIVANJA KOMISIJE PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA FBIH

Kako su ustvari kupljeni respiratori: DEPO Portal u posjedu izvještaja o svim detaljima afere i nabavkama od strane FUCZ

Front19.05.20, 13:04h

Kako su ustvari kupljeni respiratori: DEPO Portal u posjedu izvještaja o svim detaljima afere i nabavkama od strane FUCZ
DEPO Portal došao je u posjed izvještaja, tačnije odgovora na pitanja postavljena od strane Komisije Parlameta Federacije - Predstavničkog doma, kao i prateće dokumentacije koja se tiče provedenih postupaka nabavki FUCZ-a od 16. marta ove godine

 

 

Parlament Federacije BiH sproveo je juče ispitivanje članova Federalne uprave civilnog štaba radi sagledavanja realizovanih nabavki od 16. marta ove godine, kada je stupila na snagu Odluka Vlade FBiH o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na prodručju Federacije BiH.


DEPO Portal došao je u posjed izvještaja, tačnije odgovora na pitanja postavljena od strane Komisije Parlameta Federacije - Predstavničkog doma, kao i prateće dokumentacije koja se tiče provedenih postupaka nabavki FUCZ-a od 16. marta ove godine. Konkretno, ova komisija je formirana prvenstveno kako bi se utvrdile činjenice o nabavci 100 respiratora iz Kine.


Tako je jučerašnje ispitivanje od strane Predstavničkog doma Parlamenta FBiH obuhvatilo ukupno 23 pitanja, a među njima i sljedeća:


- Kako i na osnovi čega su formirane cijene, shodno odlukama koje je donosio FUCZ?


- Da li su prikupljane ponude od raznih dobavljača ili na neki drugi način?


- Ko je procjenjivao vrijednost nabavki i na osnovu čega?


- Zašto FUCZ nije tražio ponude za nabavke medicinske opreme od firmi ovlaštenih za promet medicinskom opremom?


- Da li ugovor između FUCZ i dobavljača respiratora "FH Srebrena malina" ima aneks ugovora i zašto ugovor nije raskinut zbog neispoštovanog roka isporuke?


- Ko je potpisao Odluku FUCZ od 01. 04. 2020. godine u ime zapovjednice Jelke Milićević?


- Da li je Uprava vodila računa o profesionalnoj sposobnosti dobavljača?


- Koji su respiratori traženi od Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koji su naručeni, a koji isporučeni?


- Da li se kupljeni respiratori uopšte mogu koristiti i u koje svrhe?
 

Ovo je samo dio postavljenih pitanja, a uz dostavljene odgovore, Federalna uprava civilne zaštite priložila je i pregled provedenih postupaka svih nabavki od 16. marta ove godine, gdje se vidi koja je sve zaštitna oprema nabavljena i od koga, te koliko je novca za svaku nabavku utrošeno. A ukupno je od u prethodna dva mjeseca, prema dostavljenoj dokumentaciji, potrošeno blizu 19 miliona KM.  


Pitanja i odgovore sa jučerašnjeg ispitivanja oko svih detalja u vezi afere "Respiratori", ali i drugih nabavki, kao i priloženu dokumentaciju od strane FUCZ, možete čitati OVDJE.

 

Inače, nakon što je Dom naroda Parlamenta Federacije formirao privremeni odbor koji će utvrditi činjenice o nabavci 100 respiratora iz Kine, mišljenja stručnjaka o tome koliko bi rad tog odbora uticao na predmet “Respiratori” na kojem radi Državno tužilaštvo su podijeljena. Dok jedeni smatraju da politička istraga ne može biti objektivna i može imati loš uticaj na Tužilaštvo, drugi tvrde da one može pomoći u cjelokupnoj istrazi, o čemu više možete čitati OVDJE.     

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

       


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još