SDP traži da se hitno završe sve potrebne procedure

CIK BiH i SDA opstruiraju održavanje izbora! Prvo lažna zabrinutost zbog pandemije, a sada zbog budžeta...

Front17.05.20, 18:24h

CIK BiH i SDA opstruiraju održavanje izbora! Prvo lažna zabrinutost zbog pandemije, a sada zbog budžeta...
Pozivamo CIK BiH da izvrši svoju zakonom propisanu obaveze i u ponedjeljak, 18. maja, donese sve potrebne akte i propiše rokove kako bi se izbori mogli održati 04. oktobra, kako to Ustav i zakon predviđaju - traži se u reagiranju SDP-a BiH

 

 


Povodom poziva iz SDA za odgodom lokalnih izbora predviđenih za oktobar tekuće godine, SDP BiH izražava svoje protivljenje ovom neustavnom, neutemeljenom i nezakonitom prijedlogu. 


CIK BiH i SDA, u strahu od gubitka prije svega vlasti u Sarajevu, ali i brojnim drugim sredinama, na sve načine pokušavaju uskratiti građanima pravo da biraju i budu birani.


Prvi korak je bio lažna zabrinutost za nemogućnost održavanja izbora u vrijeme pandemije. Nakon što su vidjeli da se u cijelom svijetu i regiji održavaju izbori, Bakir Izetbegović je vršio pritisak na CIK BiH da nezakonito otkaže izbore.


Nakon što je CIK, u skladu sa Ustavom BiH i zakonima raspisao izbore, na sceni je udruženi pokušaj SDA i CIK-a da se pod krinkom neusvojenog budžeta i neprovođenja izbornih procedura otkažu lokalni izbori. Pri tome se nerijetko kriju iza podrške međunarodnih organizacija, koja zapravo ne postoji. 


Podsjećamo SDA i Halida Genjca, da i 2012. godine nije bio usvojen budžet BiH u vrijeme raspisivanja izbora, ali sve procedure su se redovno provodile. SDP BiH zahtijeva sljedeće:


- Centralna izborna komisija BiH treba odmah početi provoditi procedure prijava stranaka i kandidata za izbore i sve ostale obaveze propisane zakonom.


- Većina u Parlamentarnoj skupštini BiH treba predložiti budžet BiH, kako bi isti bio što skorije razmatran i usvojen.


- OHR u skladu sa svojim ovlastima mora stati u zaštitu ustavnog prava građana da biraju i budu birani te, ukoliko PS BiH ne usvoji budžet, osigurati finansiranje provođenja izbora u BiH.


Ustavom je zagrantovano pravo građana je da biraju i budu birani. To im SDA i CIK BiH ne mogu oduzeti. Jasno je da oni žele od svih lokalnih zajednica napraviti slučaj Mostar, kao što su ga napravili sa Vladom FBiH koja već 20 mjeseci nije formirana, kao ni vlade u HNK i Kantonu 10.


Pozivamo CIK BiH da izvrši svoju zakonom propisanu obaveze i u ponedjeljak, 18. maja, donese sve potrebne akte i propiše rokove kako bi se izbori mogli održati 04. oktobra, kako to Ustav i zakon predviđaju. 


Ukoliko to ne učine, SDP BiH će razmotriti pravne procedure podnošenja krivičnih prijava kao i pokretanja smjene članova CIK-a jer odbijaju da provode Izborni zakon BiH i ugrožavaju ustavno pravo građana da biraju i budu birani.


Također, ukoliko CIK BiH ne započne provoditi sve procedure koje su propisane zakonom, SDP BiH će pozvati na proteste ispred Centralne izborne komisije građane i sve druge političke stranke koje se ne boje održavanja izbora - navodi se u saopštenju SDP-a.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još