KAKO ĆE ORGANIZOVATI SMJEŠTAJ I ISHRANA

Čekaju se odluke kriznih štabova, ali i upute epidemiologa: Vraćaju li se studenti u domove Bjelave i Nedžarići?

Hronika17.05.20, 12:28h

Čekaju se odluke kriznih štabova, ali i upute epidemiologa: Vraćaju li se studenti u domove Bjelave i Nedžarići?
Konkurs za prijem studenata u studentske domove za akademsku godinu 2020./2021. objavit će uporedo sa konkursom za prijem studenata na fakultete, kao što je to i dosad bila praksa

 

   


JU 'Studentski centar' Sarajevo ulaže napore da bi studentski domovi Bjelave i Nedžarići bili spremni za prijem studenata. Intenzivno se radi na krečenju svih smještajnih kapaciteta, zatim detaljnoj dezinfekciji kao i čišćenju svih prostorija.


Kako navode za Fenu, 'Studentski centar' Sarajevo čeka preporuke Federalnog i Kantonalnog kriznog štaba u vezi sa popuštanjem mjera uvedenih sa ciljem sprječavanja širenja koronavirusa.


- Također, još čekamo i upute epidemiologa o tome na koji način će se organizirati smještaj i ishrana u studentskim domovima. U potpunosti ćemo postupiti po svim preporukama i uputama koje nam budu naložene, a sve u cilju zaštite  zdravlja naših studenata i radnika - ističu.


Ukoliko Vlada Kantona Sarajevo donese odluku o ponovnom pokretanju nastavnog procesa na Univerzitetu, JU 'Studentski centar' Sarajevo spremna je otvoriti svoja vrata i primiti studente, pružiti im usluge kako su to studenti dosad i navikli.


Konkurs za prijem studenata u studentske domove za akademsku godinu 2020./2021. objavit će uporedo sa konkursom za prijem studenata na fakultete, kao što je to i dosad bila praksa.


- Što se tiče izmirivanja stanarina i subvencije za studente korisnike naših usluga, JU 'Studentski centar' Sarajevo nije u mogućnosti bila izvršiti naplatu niti od kantona učesnika u subvencioniranju, niti od studenta, što je bilo i logično shodno situaciji u kojoj smo se svi našli - navode.


Kako preciziraju Srednjobosanski kanton, učesnik u subvencioniranju, je najveći dužnik u odnosu na ostale kantone i to sa 200.000 KM. Slijede Zeničko-dobojski kanton sa 100.000 KM, Unsko-sanski kanton 88.000 KM, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke 40.000 KM, Tuzlanski kanton 30.000 KM, te Hercegovačko-neretvanski kantona koji duguje 1.500 KM na ime subvencije za studente s područja tog kantona.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!