Održana online sjednica Glavnog odbora

SDP poziva na protest protiv revizije historije i odgovara na napade: Na našim organima rješavamo sve nesuglasice!

Front14.05.20, 20:40h

SDP poziva na protest protiv revizije historije i odgovara na napade: Na našim organima rješavamo sve nesuglasice!
SDP BiH je na sjednici Glavnog odbora su diskutovao o aktuelnoj političkoj situaciji, sa posebnim osvrtom na najavljenu misu stradalim na Blajburgu, koja će se održati u Sarajevu. Data je potpuna podrška SUBNOR-u u organizaciji protesta s ciljem da se skrene pažnja na revizionističku i političku pozadinu mise i zloupotrebu vjerskih sloboda

 

Nakon jučerašnje online sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, danas je održana i online sjednica Glavnog odbora, gdje se diskutovalo o predstojećim lokalnim izborima, ukoliko do njihovog održavanja uopće dođe.

 

- Na sjednici je usvojen je Pravilnik o kriteriju i načinu kandidovanja na lokalnim izborima, a članovima je prezentirana i Strategija nastupa SDP BiH na lokalnim izborima.

 

SDP BiH je prva partija u Bosni i Hercegovini koja je propisala uvođenje potpune spolne ravnopravnosti na svojim izbornim listama. Tako je propisano da na svim listama SDP-a BiH za lokalne izbore zastupljenost oba spola bude u jednakom omjeru. Ova mjera predstavlja iskorak i u odnosu na Izborni zakon BiH, kojim je propisana obavezna prisutnost na listama manje zastupljenog spola u omjeru od 40%.

 

SDP BiH je na sjednici Glavnog odbora su diskutovao o aktuelnoj političkoj situaciji, sa posebnim osvrtom na najavljenu misu stradalim na Blajburgu, koja će se održati u Sarajevu. Data je potpuna podrška SUBNOR-u u organizaciji protesta s ciljem da se skrene pažnja na revizionističku i političku pozadinu mise i zloupotrebu vjerskih sloboda, kako bi se Sarajevo pretvorilo u grad koji moli za one koje su odgovorni za više od deset hiljada ubijenih Sarajlija.

 

SDP BiH SUBNOR vidi kao tijelo kojem se daje prvenstvo da odgovori na ove pokušaje revizije historije i zato poziva svoje članstvo i antifašiste grada da mirnim protestom pokaže da je u Sarajevu mnogo više antifašista, ali i da dostojanstvenim okupljanjem dokažu da neće nasjesti na pokušaje da se grad pokaže netolerantnim prema vjerskim zajednicama.

 

Isto tako, najavljena misa je iskorištena da vladajuće strukture skrenu pažnju sa afera koje se pojavljuju na dnevnoj osnovi, poput nabavke respiratora i medicinske opreme preko sumnjivih firmi stranačkih drvenara i malinara.

 

Zbog toga, SDP je već pokrenuo procedure u parlamentarnim tijelima i neće dozvoliti da tema respiratora, uništavanja radnika Korona zakonom i položaj građana bude zagušen uhodanim i bestidnim koordiniranim akcijama vladajućih moćnika. Činjenica da je ogroman broj ljudi ostao bez posla, a da su respiratori, umjesto što nekome mogu spasiti život, uopće nisu upotrebljivi na intenzivnoj njezi, SDP neće dozvoliti da izvršna vlast ovu sramnu epizodu ruskog ruleta sa životima građana završi samo sa plaćenim dopustom Fahrudina Solaka.

 

Na sjednici je bilo riječi i o posljednjem napadu na SDP od strane stranačkih portala, istih onih koji su vodili hajku nakon općih izbora i našeg historijskog NE koaliciji sa SDA.

 

SDP nema verbalni delikt u partiji i na našim organima ćemo rješavati sve nesuglasice, dok SDA neće uspjeti da skrene pažnju sa sramotnih nabavki respiratora, kreirajući lažne priče o SDP-u. Razumijemo strah razdrmane SDA od jačanje SDP-a, jer je sada svakome jasno zbog čega nismo htjeli koalirati i biti dio SDA talova za sumnjive nabavke.

 

SDP ostaje opredijeljen da jača položaj radnika, koji su odlukama koalicije SDA-HDZ-DF i SBB pretvoreni u robove. Jasno nam je da radničke inicijative često budu van fokusa medija, zato pozivamo građane da aktivno prate rad SDP-a i informišu se o našim novim politikama - saopćeno je iz SDP-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još