GLAS RAZUMA U SVEOPŠTEM LUDILU

Hrvatsko narodno vijeće u BiH pozvalo kardinala Puljića: Još nije kasno za promjenu, ovakva misa neće donijeti plodove...

Front14.05.20, 13:20h

Hrvatsko narodno vijeće u BiH pozvalo kardinala Puljića: Još nije kasno za promjenu, ovakva misa neće donijeti plodove...
Još uvijek nije kasno okrenuti se dijalogu te objasniti i dati garanciju da će to biti isključivo molitva. No, ostane li ovako, ta misa neće donijeti plodove koje bi trebala donijeti molitva, navodi se u saopštenju Upravnog odbora HNV i BiH

 

 

Uoči održavanja mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu, najavljene za subotu, 16. maja, oglasilo se i Hrvatsko narodno vijeće u BiH.


U svom saopštenju upućenom kardinalu Vinku Puljiću poručuju sljedeće:
 

"Najava održavanja svete mise za žrtve bleiburškog križnog puta, koju bi 16. svibnja 2020. godine, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, trebao predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, izazvala je oštre reakcije Židovske zajednice u BiH, Srpske pravoslavne crkve, ambasada u BiH, nevladinih organizacija, medijskih kuća, političkih stranaka, visokih dužnosnika, ali i građana Sarajeva.


S politikom povezani vjerski događaji, koje organizira koalicija političkih organizacija i vjerskih zajednica, u većini slučajeva, unose razdor i izazivaju društvene konflikte, pogotovo kada se, baš kao u slučaju bleiburškogkrižnog puta, radi o temama koje privlače različite političke interese i pažnju javnosti te stvaraju podjele, nezadovoljstvo i društvene prilike za organiziranje građanskih protesta.


Brojni građani Sarajeva najavljenu misu za žrtve bleiburškog križnog puta doživljavaju kao politički motiviranu vjersku inicijativu, pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i desničarske udruge Blajburški počasni vod, koja izaziva društvene tenzije i dodatno usložnjava ionako nepovoljnu političku situaciju u BiH. Važno je podsjetiti da Katolička crkva kao vjerska zajednica, u skladu s Drugim vatikanskim koncilom, ima značajnu ulogu u sprečavanju i rješavanju sukoba, postkonfliktnom pomirenju i općenito u društvenom stabiliziranju. Njezina temeljna poruka je mir i ni u kom slučaju ne bi smjela preuzeti teret krivnje za izazivanje političkih tenzija i eventualnih incidentnih situacija u BiH, potaknutih različitim medijskim interpretacijama, političkim govorima i ideološkim stajalištima. Stoga je potrebno nadići svako ponašanje koje potiče na podjelu, diskriminaciju inetrpeljivost.


Hrvatsko narodno vijeće u BiH u potpunosti podržava slobodu vjere i Crkve, ali uvažavajući iskazano nezadovoljstvo i strah brojnih građana Sarajeva preporučuje uzoritom kardinalu Vinku Puljiću da se preispita održavanje mise za žrtve bleiburškog križnog puta u Sarajevu, jer je već stvoreno ozračje koje dovodi u pitanje demokratske i antifašističke temelje bosanskohercegovačkog društva. Još uvijek nije kasno okrenuti se dijalogu te objasniti i dati garanciju da će to biti isključivo molitva. No, ostane li ovako, ta misa neće donijeti plodove koje bi trebala donijeti molitva, navodi se u saopštenju Upravnog odbora HNV i BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 234

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još