'Jutarnji list' saznaje

Hrvatska prešutno otvorila granice prije četiri dana! Turisti mogu slobodno ući, na granici će dobiti samo jedan papir

Hronika13.05.20, 09:53h

Hrvatska prešutno otvorila granice prije četiri dana! Turisti mogu slobodno ući, na granici će dobiti samo jedan papir
Nakon što je ministar Božinović dao izjavu o tome kako turisti s uplaćenim smještajem u Hrvatskoj zapravo mogu prelaziti granicu, vijest je iznenadila brojne dionike turizma, posebno s obzirom na činjenicu da formalno-pravno nigdje nije izričito navedeno da su turistički razlozi dovoljni za prelazak granice

 

 

Iako je ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović jučer najavio da će Evropa na razini cijele Unije danas donijeti odluku o tome kako će se ovog ljeta obavljati turistički promet, ispalo je da je Hrvatska svoje granice za turiste neformalno otvorila, zapravo, prije četiri dana.

 

Nešto o tome naslutiti se moglo još jučer, također tijekom redovite konferencije Stožera civilne zaštite, kada je šef Stožera Božinović na upit novinara potvrdio da osobe koje na granici dokažu da u Hrvatskoj imaju rezerviran turistički smještaj - zapravo bez problema mogu ući u zemlju, piše Jutarnji list.

 

Službene preporuke

 

Formalno-pravno, to je u suprotnosti s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donesenima 9. maja, kojima je propisano da hrvatsku granicu stranci mogu prelaziti samo u tri specifične situacije.

 

Prva podrazumijeva da stranac u Hrvatskoj u vlasništvu ima nekretninu ili plovilo ili ovamo dolazi na sahranu, a i za jedno i drugo na granici mora predočiti konkretnu dokumentaciju.

 

Osim toga, stranac u zemlju službeno može ući i ako ga je u Hrvatsku pozvao neki privredni subjekt, a treća se situacija odnosi na strance koji za posjet zemlji imaju neki “poslovni razlog”, odnosno ekonomski interes.

 

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list od dobro upućenog izvora, upravo turisti pripadaju u tu kategoriju ekonomskog interesa te, iako to tako decidirano nigdje nije navedeno, zapravo mogu prelaziti granice.

 

Ljeto

 

- Naravno da je svaki turist gospodarski interes. Mi smo turistička zemlja i jasno je koliko će nas pogoditi loša sezona. Ipak, s druge strane, ne želimo decidirano pozvati strance s obzirom na situaciju, ali nećemo ih odbijati te će moći doći na ljetovanje ako su uplatili neki aranžman - kaže sugovornik Jutarnjeg lista blizak Stožeru, čime, ustvari, potvrđuje i izjavu koju je ministar Božinović novinarima dao u ponedjeljak.

 

Strani će turisti, pojašnjava dalje izvor, kao i oni koji dolaze u poslovne svrhe, na ulasku u zemlju dobiti upute o ponašanju u pisanom obliku.

 

- To će značiti što više zadržavanja u objektu u kojem imaju uplaćen odmor. Što se tiče mora, naravno da će se moći kupati jer su s tim ciljem i uplatili aranžman. Tu će se, naravno, morati pridržavati uputa koje su izdane za sve korisnike plaža, a to su higijena i fizička distanca, o čemu će brigu voditi koncesionari, koji su dužni provoditi smjernice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - dodaje.

 

Nakon što je Božinović još dao izjavu o tome kako turisti s uplaćenim smještajem u Hrvatskoj zapravo mogu prelaziti granicu, vijest je iznenadila brojne dionike turizma, posebno s obzirom na činjenicu da formalno-pravno nigdje nije izrijekom navedeno da su turistički razlozi dovoljni za prelazak granice.

 

Upiti zainteresiranih

 

Ipak, izjava je bila dovoljna da Ministarstvo turizma kao krovna institucija odmah bude zatrpana upitima i pozivima svih onih koji ove godine očekuju kakav-takav turizam, i to sa željom da im Ministarstvo službeno objasni koji to turisti doista mogu prelaziti granicu, po kojim uvjetima, kakva će se dokumentacija od njih tražiti na granici te koja će biti ostala pravila.

 

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Ministarstvo turizma Stožeru civilne zaštite poslalo je dopis u kojem predlaže da se stvar formalno-pravno i “legalizira”, odnosno da se u uvjete prelaska granice za strance doda kako “strani državljani granicu mogu prijeći ako posjeduju potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu”, a ta bi se potvrda, bude li inicijativa prihvaćena, odnosila na sve - hotele i ostale vrste smještaja, uključujući zakup u kampu, ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma, potvrdu rezervacije u luci ili vaučer putničke agencije.

 

Osim toga, dosta je nejasnoća i o tome vrijede li uvjeti ili ne vrijede i za članove porodice i rodbinu, pa će i to vjerovatno biti potrebno dodatno definirati.

 

No, hoće li izmjene i formalno-pravno biti unesene u preporuke, prepustit će se na volju Stožeru.

 

Zbog prilične količine šumova po pitanju prelaska stranaca preko hrvatskih granica, jučer su dopis Ministarstvu turizma poslale i Hrvatska udruga turizma te Kamping udruženje Hrvatske, koji su posljednjih dana zatrpani upitima o prilično nejasnim uvjetima prelaska granica.

 

- Tražili smo da nam Ministarstvo turizma jasne odgovori koji to stranci i po kojim uvjetima smiju prijeći granicu, a potom i da informaciju o tome kakvi će uvjeti za njih vrijediti prilikom povrata u njihove matične zemlje. Naime, za turizam nije važno samo kakva pravila vrijede kod nas nego i kakva će pravila za turiste vrijediti na povratku kući - hoće li morati ići u izolaciju i slično.

 

Mislimo da bi Ministarstvo trebalo jasno izdvojiti pravila za sve kako bismo ih potom mogli dalje komunicirati turistima - rekao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

 

Više čitajte na Jutarnji.hr.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još