VIDEO/ Mirni protest zbog najavljene mise za žrtve Bleiburga

Incident ispred Katedrale u Sarajevu, verbalno napadnut bivši dogradonačelnik

Front12.05.20, 15:28h

Incident ispred Katedrale u Sarajevu, verbalno napadnut bivši dogradonačelnik
Meni je žao što su crkveni vjerodostojnici nasjeli i prihvatili da se žrtve Bleiburga obilježe u Sarajevu, kaže Jurišić

 


Neformalna grupa građana okupila se danas ispred Katedrale Srca Isusova u centru Sarajeva kako bi iskazala mirni protest zbog najavljene mise za žrtve Bleiburga.

 

Na skupu se desio i verbalni konflikt prilikom kojeg je napadnut i bivši dogradonačelnik Sarajeva.

 

Nekoliko desetaka građana u popodnevnim satima okupilo ispred Katedrale, a među njima je bio i Josip Jurišić, bivši dogradonačelnik grada Sarajeva, inače dijelom zaslužan za podizanje spomenika papi Ivanu Pavlu II pored ulaza u bogomolju.

 

Kako je rekao, nijedan čestiti i pošteni Sarajlija nije protiv održavanja mise za nevino poginule.

 

- Ali smo protiv toga da se održava misa za poginule vojnuke ustaškog pokreta koji su pobinuli u Bleiburgu, bježeći prljavih ruku. Mnogi koji su nastradali nisu nevini - rekao je Jurišić.

 

Kaže da niko nije protiv mise i Katoličke crkve.

 

- Cijeli rat sam proveo u Sarajevu i znam šta se dešavalo. Sarajevo je olimpijski i slobodarski grad. On je doživio mnoge torture: preživio je ratove, Eugena Savojskog, Hitlera, fašizam, NDH. Ovo sad što se dešava su igre iz drugog plana. Meni je žao što su crkveni vjerodostojnici nasjeli i prihvatili da se žrtve Bleiburga obilježe u Sarajevu - kaže Jurišić.

 

Njega je tokom skupa verbalno napao muškarac koji ga je optužio da je odgovoran za gradnju hotela u neposrednoj blizini Katedrale, koji se kasnije verbalno sukobio i sa drugim učesnicima antifašističkog skupa, javlja Avaz.

 

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 61

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još