Zbog izvještaja o BiH u Vijeću sigurnosti UN-a

Ruski ambasador žestoko kritikovao Inzka: 'Pozivamo UN i PIC da zatvori OHR!'

Front06.05.20, 20:43h

Ruski ambasador žestoko kritikovao Inzka: 'Pozivamo UN i PIC da zatvori OHR!'
Ambasador Rusije je dodao da OHR treba ohrabriti razrješenje nesporazuma, a ne da plasira krivicu. Dodao je kako je vrijeme vanjskog upravljanja državom gotovo i da građani BiH zaslužuju sami odrediti svoju sudbinu.

 

Nakon što je predstavio izvještaj o BiH pred ambasadorima Vijeća sigurnosti UN-a visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko našao se na meti kritika ambasadora Rusije Vasilija Nebenzjaovog. On je kritikovao izvještaj Valentina Inzka kazavši da se prebacuje krivica prema jednom narodu što ne predstavlja pravo stanje na terenu.

 

"Pažljivo smo slušali gospodina Inzka i žalimo što se njegov izvještaj nije promijenio nabolje. Srbi se kritikuju za sve što se dešava u BiH i to je postao standard. Srbi se krive za sve izazove i zato ovaj izvještaj ne predstavlja balans situacije. Inzko ignoriše da većina problema nastaje zbog nedostatka dogovora tri naroda", rekao je Nebenzja.

 

On je dodao da OHR treba ohrabriti razrješenje nesporazuma, a ne da plasira krivicu. Dodao je kako je vrijeme vanjskog upravljanja državom gotovo i da građani BiH zaslužuju sami odrediti svoju sudbinu.

 

"Ne prihvatamo zaključak o zastoju napretka niti predstavljene uslove za zatvaranje OHR-a. U našim očima, stanje u BiH je stabilno i ne predstavlja opasnost za međunarodnu stabilnost. Inzko traži izmišljene razloge kako bi opravdao zastarjeli protektorat nad nezavisnom i suverenom državom. Pozivamo UN i PIC da zatvori OHR!", poručeno je visokom predstavniku i organima UN-a.

 

On je naglasio da u BiH ne postoji konsenzus o euroatlanskim integracijama i da Inzko ne treba promovisati euroatlansko članstvo BiH.

 

"Podsjećamo da Predsjedništvo određuje vanjsku politiku i da se ona treba voditi konsenzusom", zaključio je predstavnik Rusije.

 

Dodao je i da se demoniziraju Srbi te da se nadaju da će "nova komisija u RS utvrditi činjenice o Srebrenici".

 

Tokom uključivanja drugih ambasadora svi su podsjetili da se ove godine obilježava 25. godišnjica genocida te da se žrtve ne smiju zaboraviti, historija prekrajati i da se više nikada nikome ne ponovi.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 88

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još