UZIMATE LI GA DOVOLJNO

Kod stanovnika Italije, Španije i Kine primijećen je nedostatak jednog vitamina, a od njega zavisi zdravlje pluća

Lifestyle05.05.20, 13:26h

Kod stanovnika Italije, Španije i Kine primijećen je nedostatak jednog vitamina, a od njega zavisi zdravlje pluća
Slična povezanost obolijevanja uopšte kao teže kliničke slike oboljelih od COVID-19 infekcije očekivala bi se kao logičan slijed u skandinavskim zemljama. Međutim, nije tako...

 

 

 

 

Sve je više dokaza koji govore o važnoj ulozi manjka vitamina D u nastanku infekcije koju uzrokuje koronavirus, ali i infekcija disajnog sistema koju uzrokuju drugi virusi poput virusa prehlade i gripe. Zbog toga nam je jasno zašto je za zdravlje pluća i cijelog disajnog sistema vitamin D najvažniji od svih vitamina.


Važnost suplementacije


U aktuelnoj pandemiji manjak vitamina D u organizmu dovodi se u vezu ne samo sa nastankom infekcije tj. povećanim brojem oboljelih od COVID-19 infekcije s jedne strane, već sa druge strane i sa težom kliničkom slikom i pogoršanjem stanja kod oboljelih tj. sa povećanim brojem smrtnih slučajeva od ove infekcije.


U zemljama kao što je Kina, stanovništvo je imalo manje koncentracije vitamina D u tijelu što je kod stanovnika ove zemlje primijećeno naročito u zimskom periodu. Jedno od zapažanja je bilo da mali broj stanovnika uzima dodatke prehrani koji sadrže ovaj važni vitamin. Među umrlim bilo je dosta osoba starijih od 60 godina, te žena u postmenopauzi kao skupinama rizičnim za nastanak manjka vitamina D, a također i osoba sa hroničnim oboljenjima kao što su bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest, hronična oboljenja disajnog sistema, čiji se nastanak opet dovodi u vezu sa manjkom vitamina D.


Manjak vitamina D naročito u periodu od oktobra do marta primijećen je i kod italijanskog stanovništva u velikim populacijskim istraživanjima koja su provedena na području Milana i sjeverne Italije. Slični podaci uočeni su u studijama koje su provedene u Španiji gdje je veliki broj stanovnika imao manjak vitamina D. Najosjetljivije na djelovanje korona virusa i posljedice COVID-19 infekcije bile su one osobe koje su imale veće nedostatke vitamina D.


Slična povezanost obolijevanja uopšte kao teže kliničke slike oboljelih od COVID-19 infekcije očekivala bi se kao logičan slijed u skandinavskim zemljama, međutim kod stanovništva tih zemalja koji su hronično izloženi manjku sunčevih zraka tokom cijele godine tradicionalno postoji navika uzimanja dodataka tj. suplemenata vitamina D. Na ovaj se način stanovništvo sjevernih krajeva štiti od nastanka manjka vitamina D.


Pored opšte populacije povećan rizik obolijevanja od COVID-19 infekcije prisutan je i kod zdravstvenih radnika i također se dovodi u vezu sa manjkom vitamina D u njihovom organizmu, koji je posljedica dugog boravka u zatvorenom prostoru zbog prirode posla i neizlaganja suncu. Vitamin D se u koži normalno proizvodi pod djelovanjem sunčevih zraka. Međutim, količina vitamina D proizvedenog u koži nije ista u različito doba dana kao ni tokom cijele godine.


Bez obzira što nam idu ljepši dani, zbog preventivnih mjera koje se provode i u cijeloj našoj zemlji, spriječeni smo provoditi dovoljno vremena napolju, na suncu, u onom periodu kada bi proizvodnja vitamina D bila kvalitetna i dovoljna. Međutim, i u vremenu prije aktuelne pandemije nedovoljan boravak na suncu kao i neadekvatno izlaganje sunčevim zrakama je bila opšta pojava koja je postala razlogom globalnog nastanka manjka vitamina D, koje je u svijetu toliko često da također poprima obilježja pandemije.


Osobe koje ne izlažu kožu suncu, koje provode mnogo vremena u zatvorenom prostoru ili čija odjeća prekriva kompletno tijelo, kao i osobe koje koriste zaštitna sredstva za sunčanje neće stvarati dovoljnu količinu vitamina D u koži.


Sprej efikasniji od tableta


Jedini način da se spriječi nastanak manjka vitamina D je adekvatna suplementacija tj. uzimanje dodataka prehrani koji će zadovoljiti dnevne potrebe za ovim vitaminom. Dnevne potrebe za vitaminom D ovise najviše o starosnoj dobi.


U evropskim zemljama se obično preporučuje sljedeći dnevni unos vitamina D: za djecu do 12 mjeseci 400 IU ili 10 μg, za uzrast 1-7 godina, te trudnice i dojilje 600 IU ili 15 μg, dok se za starije od 70 godina preporučuje 800 IU ili 20 μg dnevno.


Klinički je dokazano da je formulacija spreja značajno efikasnija u odnosu na kapsule ili tablete vitamina D.

 

d-vitamin-bosnalijek

 
D3 SPRAY® i D3 SPRAY KID® omogućavaju adekvatnu nadopunu vitamina D u cilju prevencije nastanka manjka ovog vitamina. D3 SPRAY® i D3 SPRAY KID® ne sadrže gluten, umjetne boje, a sastav je prilagođen velikom broju korisnika, uključujući i osobe sa šećernom bolešću.  


U uslovima nedovoljnog boravka napolju ili kada je adekvatna proizvodnja vitamina D onemogućena pod uticajem niza vanjskih faktora, jedini način da se prevenira manjak vitamina D jeste suplementacija tj. nadopuna pomoću adekvatnih dodataka prehrani.


Prevencijom manjka vitamina D čuvamo zdravlje pluća te smanjujemo rizik za nastanak virusnih infekcija disajnog sistema.
 

Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!