Pandemija i posao

Tržište rada se drastično promijenilo - za ova zanimanja 'nema zime': Potražnja za radnicima se 'strmoglavila' za 70 posto

Biznis Klub30.04.20, 09:36h

Tržište rada se drastično promijenilo - za ova zanimanja 'nema zime': Potražnja za radnicima se 'strmoglavila' za 70 posto
Među kategorijama poslova koje su najviše pogođene pandemijom virusa korona nalazi se svakako turizam i ugostiteljstvo, koji je u prvom kvartalu zabilježio rast poslova od tri odsto, da bi u drugoj polovini marta i prvoj polovini aprila potonuo za 85 odsto u odnosu na isti period prošle godine

 

U periodu pandemije, tržište rada se drastično promijenilo, tako da je prvi kvartal 2020. godine počeo s manjim padom potražnje za radnicima od 17 odsto, da bi taj pad već u martu iznosio 27 odsto.

 

Međutim, već u periodu pandemije potražnja za radnicima strmoglavila se za više od 70 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuje analiza portala mojposao.ba, a na osnovu objavljenih oglasa za posao.

 

– Značajan pad je zabilježen u gotovo svim kategorijama poslova, osim u socijalnim i neprofitnim organizacijama, te građevinarstvu, gdje je čak zabilježen rast – pojašnjava Nermana Ajanović-Hajdarpašić, voditeljica razvoja i marketinga ovog portala.

 

Među kategorijama poslova koje su najviše pogođene pandemijom virusa korona nalazi se svakako turizam i ugostiteljstvo, koji je u prvom kvartalu zabilježio rast poslova od tri odsto, da bi u drugoj polovini marta i prvoj polovini aprila potonuo za 85 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

 

Ostale kategorije koje su doživjele pad od više od 70 odsto su i prodaja, proizvodnja, ekonomija i finansije, zdravstvo, te administrativne usluge, pokazuju podaci ovog portala.

 

– Niko u ovom trenutku ne može predvidjeti koliko dugo će trebati tržištu rada da se oporavi. Pozitivno je to što vidimo da domaće proizvodne firme nisu stale. Naprotiv, u ovom periodu neke od njih su doživjele značajan rast proizvodnje. Takođe, outsourcing industrija, a govorimo prvenstveno o centrima za podršku korisnicima ili kontakt centrima, koja je relativno nova u BiH, ne samo da je zadržala sva radna mjesta, već aktivno zapošljava i u ovom periodu. I u vrijeme pandemije možete u svakom trenutku pronaći oko 1.000 oglasa za posao – kaže Ajanović-Hajdarpašićeva.

 

(Srpskainfo.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!