teško je ovdje biti 'zvijezda'

Zašto BiH nije izrodila svoje Alemke i Darije i ko bi prije samo dva mjeseca rekao da će se mediji otimati za izjave epidemiologa?

Hronika28.04.20, 18:23h

Zašto BiH nije izrodila svoje Alemke i Darije i ko bi prije samo dva mjeseca rekao da će se mediji otimati za izjave epidemiologa?
Nažalost, u BiH među prvim žrtvama korone bio je upravo jedan od najpoznatijih epidemiologa Šefik Pašagić

 

www.vecernji.ba

Piše: Jozo Pavković


I u ovoj koronakrizi pokazalo se kako je u BiH teško biti zvijezda. U njezinu susjedstvu ne zvijezde, već heroji nacije, postali su mnogi koji se bore s nevidljivim neprijateljem. Zanimljivo je da su pandemiju u Hrvatskoj i Srbiji obilježile dvije žene, infektologinja Alemka Markotić i epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević. I što je još zanimljivije, obje vuku korijene iz BiH. I obje je obilježilo ratno Sarajevo. Alemka je u njega došla s liječničkog usavršavanja iz Beograda, baš kada je počeo rat, a gimnazijalka Darija upravo ga je tada napustila. Otišla je iz rodnog mjesta svoje majke u očevo rodno mjesto u istočnu Hercegovinu, Bileću. Alemkin otac je, pak, iz Ljubuškog, zapadne Hercegovine. Radio je do rata u Zavidovićima, rodnome mjestu svoje supruge. Dakle, majke obiju liječnica su iz Bosne, a očevi iz Hercegovine.

 

Nakon rata Alemka i Darija karijeru su nastavile u Zagrebu i Beogradu. Kada su Dariju pitali zašto nisu otišli nekamo drugdje, rekla je da je njezin otac kazao: “Jedino se ovaj komad neba na ovom svijetu zove Srbija.” Vjerojatno su i obitelji Markotić slični motivi preseljenja u Hrvatsku.

 

Liječnice su ostvarile zavidne karijere u tim državama. Alemka Markotić postala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, a Darija Kisić Tepavčević zamjenica je ravnatelja Instituta za javno zdravlje Srbije. Nastupi u javnosti uistinu su im fascinantni. Doimaju se kao da su završile komunikologiju. Obje djeluju sugestivno, a njihove znanstveno uvjerljive elaboracije smirujuće su poput apaurina. Na veoma jednostavan, elokventan način svakodnevno informiraju javnost o aktualnoj epidemiološkoj slici. Rijetko kada imaju viška riječi i trude se biti u okvirima struke. Nerado govore o privatnome životu.

 

Unatoč tome, u Srbiji je top-tema izgled Darije Kisić Tepavčević. O njezinoj ljepoti, a osobito frizuri, raspravlja se već tjednima u svim tabloidima, pa čak i ozbiljnim medijima. Iako ostavlja dojam da to nije željela, izgled je Dariju učinio kontroverznom i podijelio tamošnju javnost.

 

Ovaj kratki životni i profesionalni put dviju heroina u borbi s virusima podloga je za pitanje tko su, zapravo, “heroji” koronavirusa u državi iz koje su otišle Alemka i Darija?

 

Nažalost, u BiH među prvim žrtvama korone bio je upravo jedan od najpoznatijih epidemiologa Šefik Pašagić. Njegova udovica tvrdi da je on žrtva zdravstvenog sustava, a ne COVID-19. Navodno ga nisu htjeli testirati i liječiti, a u bolnicu su ga primili tek nakon intervencija i kada mu se stanje toliko pogoršalo da mu nije bilo spasa. Zbog svega toga Tužiteljstvo istražuje taj slučaj.

 

Ova priča dospjela je na naslovnice svjetskih listova. Crnoj strani zdravstva treba dodati kako je epidemiju u Sarajevu dio liječnika dočekao tihim štrajkom. Čak ih je četvrtina uzela bolovanje?!

 

U medijskoj prezentaciji borbe protiv COVID-19 u dvama entitetima u BiH nametnulo se nekoliko liječnika. Prije svih, ministar zdravstva u Republici Srpskoj Alen Šeranić i Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva. Javnost je upoznala i nekoliko ljudi iz kriznog stožera. No, nitko na razini države nije postao “Alemka i Darija”. I to je vjerojatno jedina država na svijetu kojoj to u doba korone nije uspjelo.

 

Doskora nepoznati epidemiolozi u svijetu sada su svojom popularnošću nadmašili tamošnje megazvijezde.

 

U Italiji to je dr. Massimo Galli. On je socijalno distanciranje nazvao “majkom svih bitaka”. Iako je poznat po tome što ne uljepšava stvarnost, heroj Grčke je profesor Sotirios Tsiodras. U Njemačkoj svi traže savjet od doktora Christiana Drostena, virologa i šefa katedre na Sveučilištu u Berlinu. Mediji su ga nazvali glasom razuma.

 

Zvijezda u SAD-u imunolog je dr. Anthony S. Fauci. Zbog toga što se zalaže za socijalnu distancu, na meti je napada Trumpovih pristaša. Španjolska, pak, strahuje da bi mogla izgubiti svog heroja dr. Fernanda Simona, koji je u borbi s koronavirusom i sam zaražen. I Neil Ferguson, epidemiolog koji je preko noći postao poznat u Velikoj Britaniji zbog predviđanja kako će se virus širiti, također je i sam od njega obolio.

 

Svuda se u svijetu dogodila velika smjena među “zvijezdama”. Nevidljivi neprijatelj spustio je na zemlju sportaše, glumce, političare..., a u nebo podignuo one koji se bave “najdosadnijom strukom”. Tko bi prije samo dva mjeseca rekao da će se mediji otimati za izjave epidemiologa! Objašnjenje zašto jedino u BiH nije tako jest u tome što u njoj postoje tri javnosti. U toj državi nitko nema šanse biti domaća zvijezda koju će jednako veličati i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati. Zato Alemka i Darija nisu imale konkurenciju biti zvijezde u svojim bh. nacionalnim područjima. Sjaje na komadu svoga bh. neba dok se domaće gase. Poput epidemiologa Šefika Pašagića.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 67

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još