Na zahtjev Klinike za ginekologiju

U KCUS urađena obdukcija preminule pacijentice: Iako je nalaz na Covid-19 bio negativan, patolozi u punoj opremi

Hronika28.04.20, 14:44h

U KCUS urađena obdukcija preminule pacijentice: Iako je nalaz na Covid-19 bio negativan, patolozi u punoj opremi
Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS je izjavila da je ekipa patologije u cjelosti opremljena za rad obdukcija, čime se potvrđuje da KCUS funkcioniše u punom kapacitetu i u krizi izazvanom COVID – 19

 

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je urađena obdukcija preminule pacijentice. Postupak obdukcije proveden je u obdukcijskoj sali Klinike za patologiju KCUS.

 

Ekipa koja je radila obdukciju su prof. dr. Nurija Bilalović, glavni obducent, Alem Ramić, pomoćnik obducenta, i specijalizanti dr. Jasmina Redžepagić i dr. Enisa Delić.

 

Prema riječima prof. dr. Bilalović, Klinika za patologiju KCUS ima opremljenu salu i svu neophodnu opremu za obdukcije.

 

„Na zahtjev Klinike za ginekologiju urađena je obdukcija, a prema preporukama CDC (Center for Disease control and prevention) preminula pacijentica je prethodni dan testirana i bila je Covid-19 negativna. Prije obdukcije pregledali smo i kompletnu medicinsku dokumentaciju. Obdukcija je urađena u autopsijskoj sali KCUS. Obducenti su iako je nalaz na COVID -19 bio negativan, obdukciju radili po propisu u kompletnoj zaštitnoj opremi“, rekla je prof. dr. Bilalović.

 

Prof. dr. Sandra Vegar Zubović, direktorica dijagnostičkih disciplina, je istakla da je sala za obdukciju opremljena najsavremenijom opremom, te instrumentima koji su nabavljeni prije nekoliko mjeseci. Pored tehničkih mjera zaštite, osoblje posjeduje i mjere zaštite koje podrazumijevaju pandemijski set, te zaštitnu opremu za oči i usta.

 

„Prethodno smo uradili molekularno testiranje PCR na COVID-19. Kako je nalaz bio negativan, patolozi i asistentsko osoblje odlučili su se na postupak autopsije sa svim mjerama zaštite zbog riziko faktora koje obdukcija donosi, ali i zbog činjenice da nalaz PCR uvijek ne mora biti tačan (nekada je uzimanje uzorka urađeno prerano i nalaz može da bude lažno negativan). Nakon obavljene obdukcije patološki i hemijski materijal su adekvatno prezervirani i transportovani, a autopsijska sala je adekvatno očiščena prema preporukama društva patologa što podrazumijeva mehaničko čišćenje, te dezinfekciju specijalnim dezinfekcionim sredstvima koji su preporučeni za dezinfekciju visoko zaraznih uzročnika: HIV, SARS, MERS, COVID-19“, pojasnila je prof.dr. Vegar Zubović.


Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS  je izjavila da je ekipa patologije u cjelosti opremljena za rad obdukcija, čime se potvrđuje da KCUS funkcioniše u punom kapacitetu i u krizi izazvanom COVID – 19.

 

„KCUS je već 31. januara 2020. godine imao Krizni štab za situaciju u pandemiji COVID – 19. Formirali smo dva velika izolatorija, a na jedan od njih odmah pripremili i prostore za najteže bolesnike i prenijeli 12 respiratora iz KCUS. Zaštitnu opremu imali smo na vrijeme jer nam je izuzetno važno sačuvati zdravlje svih uposlenika. Mada smo svi bili fokusirani na pandemiju, vodili smo računa i da uobičajeni rad ne bude zapostavljen, bez obzira na opasnost. Tim sa Klinike za patologiju predvođen prof. dr. Bilalović potvrđuje, danas izvedenom obdukcijom, da funkcioniraju besprijekorno i u vanrednim situacijama kao i da imaju obezbijeđenu zaštitnu opremu, uslovnu salu i ostala potrebna materijalna sredstva“, rekla je prof. dr. Izetbegović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 58

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još