Bijela kuća provodi 'ozbiljne istrage'

'Neko je davno mogao zaustaviti pandemiju': Trump progovorio o masovnom gutanju sredstava za dezinfekciju

Front28.04.20, 12:43h

'Neko je davno mogao zaustaviti pandemiju': Trump progovorio o masovnom gutanju sredstava za dezinfekciju
"Toliko nepotrebne smrti je bilo u ovoj zemlji", rekao je. "To je moglo biti zaustavljeno, ali izgleda da je neko davno odlučio da to neće napraviti na taj način i cijeli svijet pati zbog toga

 

Američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je u ponedjeljak navečer da je Kina mogla zaustaviti koronavirus prije nego što se proširio svijetom i rekao je da njegova administracija provodi "ozbiljne istrage" kako bi saznala što se tačno dogodilo.

 

"Provodimo ozbiljne istrage... Nismo sretni s Kinom", rekao je Trump na press konferenciji organiziranoj u Vrtu ruža Bijele kuće.

 

"Mi smatramo da se to moglo zaustaviti na izvorištu. To je moglo biti brzo zaustavljeno i tada se ne bi proširilo cijelim svijetom."

 

Govoreći o slučajevima zaraze u Sjedinjenim Državama, Trump je rekao da je broj oboljelih od Covida-19 u padu ili se stabilizira širom zemlje, prenijela je Hina.

 

 

"U svim slučajevima ide nabolje", kazao je. "Ovo je stvarno užasna situacija s kojom smo suočeni, ali oni napreduju."

 

Dodao je da se javlja "glad" za povratkom na posao.

 

"Osiguravanje zdravlja naše privrede ključno je za osiguravanje zdravlja naše nacije - ti ciljevi idu u paru", istaknuo je.

 

Trump je rekao da je 'neko' davno mogao zaustaviti pandemiju, "nepotrebnu smrt" uslijed covida-19.

 

"Toliko nepotrebne smrti je bilo u ovoj zemlji", rekao je. "To je moglo biti zaustavljeno, ali izgleda da je neko davno odlučio da to neće napraviti na taj način i cijeli svijet pati zbog toga."

 

Na pitanje novinara zaslužuje li predsjednik reizbor ako izgubi više Amerikanaca u šest sedmica nego što ih je poginulo u Vijetnamskom ratu, Trump se nije dao smesti.

 

"Da, izgubili smo puno ljudi ali ako pogledate prvotne projekcije koje su bile 2,2 miliona, mi vjerovatno idemo prema 60.000 do 70.000", kazao je.

 

To je daleko previše, jedna osoba je previše. Mislim da smo donijeli mnogo stvarno dobrih odluka", dodao je navevši kao primjere zatvaranje granice i "nevjerovatan" posao koji je njegova vlada napravila s respiratorima.

 

Zamoljen da komentira porast broja trovanja sredstvima za čišćenje i dezinfekciju u državi Marylandu nakon što je predložio da bi se ona mogla koristiti u liječenju covida-19, Trump je rekao kako ne može shvatiti zašto je do toga došlo.

 

"Ne mogu shvatiti zašto. Ne mogu to shvatiti."

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!