Šta će biti sa ljetnom sezonom na hrvatskom primorju

Turisti masovno otkazuju smještaj, bookinga nema... Iznajmljivači: Cijene će pasti za 20 do 25 posto!

Biznis Klub23.04.20, 12:16h

Turisti masovno otkazuju smještaj, bookinga nema... Iznajmljivači: Cijene će pasti za 20 do 25 posto!
Koliko će cijene padati, ovisi o potražnji, ali o troškovima iznajmljivača. Čitava ova situacija, prognoze, upiti, cijene, popunjenost i sve u turizmu ovisi isključivo o epidemiološkoj situaciji, ali i o situaciji u kojoj se nalazi iznajmljivač, objašnjava Cicarelli

 

Nema smisla gubiti vrijeme i prostor na objašnjavanje zašto ove godine neće biti uobičajene turističke sezone u Hrvatskoj, pokušavamo doznati što će biti s cijenama privatnog smještaja za one koji se ipak odaju poroku ljetovanja. Hoće li ih dočekati apartmani jeftiniji nego ikad u novijoj povijesti i prilagođeni famoznim higijensko-epidemiološkim mjerama, ili? Postoji li išta iza ili?

 

Kako sada stvari stoje, pojeftinjenja nema, ali nema ničega. Države su zatvorene, niko ne rezervira, samo se otkazuje. A onima koji su već rezervirali, logično, cijene se ne umanjuju. Zasad. O dužini trajanja epidemioloških mjera ovisi i dužina trajanja sezone, a samim time i daljnja zbivanja na tržištu.

 

Šef zajednice udruga obiteljskog smještaja: Računajte da će cijene ići dolje do 25 posto

 

Mirka Bulića, predsjednika Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja, novinar Index.hr je pitao kakvo je stanje s cijenama. Umjesto u brojkama, odgovorio nam je slovima:

 

"Za sada se sve otkazuje. Niko ne spušta cijenu jer nema ni bookinga. Otkazali su sve do šestog mjeseca, a sad pomalo otkazuju sedmi i osmi. Bez obzira na sadašnje stanje, računajte da će cijene ići dolje, 20 do 25 posto", procjenjuje Bulić.

 

Priličan problem vidi i u udovoljavanju aktualnim higijenskim standardima.

 

"Nemamo dovoljno maski, dezinfekcijskih sredstava. Ne znate ni s čime gost dolazi. Dođe vam zdrav gost s nekom hroničnom bolešću, uđe u apartman ili sobu u kojoj je neko bio i ostavio virus. I sad, on se zarazi. Može čak i umrijeti unutra, može i tužiti da kaže da se baš tu zarazio. Ko će odgovarati", pita se sugovornik koji, osim zbog straha od korone, nakon ukidanja karantene ne očekuje masovni pokret turista i zbog smanjene platežne moći.

 

Martina Nimac: Cijene će pasti, a preporuke su da ne idemo previše nisko da ne uništavamo sezonu

 

Martina Nimac, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, na pitanje novinara Indexa o ovosezonskim cijenama, kaže:

 

"Jako vam je teško to reći jer niko ne može procijeniti što će biti ovo ljeto. Sigurna sam da će doći do pada cijena, a preporuke su da ne idemo previše nisko, da ne uništavamo sezonu. Mora se napraviti procjena koliko se nisko može ići, treba biti jako oprezan da ne napravimo veću štetu", smatra Nimac.

 

Jeftinijima se ne isplati spuštati cijenu

 

"Sniženja će se razlikovati od destinacije i vrijednosti objekta. Na primjer, u Splitu imamo raspon od visokoluksuznih objekata od 200 do 300 eura do niskobudžetnih od 40 do 50 eura. Pretpostavljam da će ovi viši jako spustiti svoju cijenu, niski ne mogu jer spuste li 50 posto, to im graniči s isplativošću. Pitanje je što će biti. Privatnim iznajmljivačima možda neko i uleti, ali oni koji imaju apartman na tvrtku u velikom su problemu jer moraju platiti sve troškove tvrtke – zaposlenike, knjigovođe i druge tarife... režije", nabraja Nimac.

 

Procjenjuje i da će gosti tražiti prilagođavanje novim sanitarnim standardima. "Čak i oni najhrabriji sigurno će se raspitati kod koga dolaze, provjeriti recenzije za čistoću, sigurno neće biti gosta koji će doći u neprovjeren smještaj", prognozira sugovornica i dodaje kako treba računati da će i ponuda biti oskudnija jer će mnogi dosadašnji iznajmljivači "odustati zbog straha".

 

A kako stoje rezervacije?

 

"Ovima koji su rezervirali ne spuštaju se cijene"

 

"Ima gostiju koji još izražavaju nadu da bi došli u sedmom, osmom ili devetom mjesecu, ali nema bookinga, stižu samo pitanja, tako da se uglavnom i ne priča o cijenama. Ovima koji su rezervirali ne spuštaju se cijene, šesti je uglavnom otkazan. Gosti ne znaju hoće li doći, čak sam čula od nekih vlasnika da stižu rezervacije za 2021. godinu, a ne za ovu", otkriva Nimac.

 

Anamarija Cicarelli, vlasnica splitskog Ingerliga, savjetovališta za obiteljski smještaj, ovako gleda na trenutnu situaciju:

 

"Cijene su uglavnom uobičajene, nema nekih značajnijih spuštanja. No, sigurno će padati, i to u ovoj i sljedećoj godini, ali ne puno. Tek nakon dvije godine očekujemo konkretan oporavak tržišta i cijena. Koliko će cijene padati, ovisi o potražnji, ali o troškovima iznajmljivača. Čitava ova situacija, prognoze, upiti, cijene, popunjenost i sve u turizmu ovisi isključivo o epidemiološkoj situaciji, ali i o situaciji u kojoj se nalazi iznajmljivač", objašnjava Cicarelli.

 

A kako je sada?

 

Upiti i rezervacije - u tragovima

 

"Trenutno ima jako malo upita i rezervacija, rekla bih u tragovima, ali nakon prvog vala otkaza rezervacija, veliki broj gostiju se nada da će uspjeti doći do kolovoza, neki misle čak i ranije, mnogi mijenjaju datume putovanja. Nadu nam daju istraživanja TripAdvisora od prije sedam dana koja kažu da 82 posto gostiju jedva čeka, nakon svega, otići na putovanje. Uglavnom, kada pričamo o turistima, posebno inozemnim, svi skupa smo još uvijek na čekanju", kaže Cicarelli te napominje kako spuštanje cijena neće biti presudno u privlačenju gostiju koji "neće tražiti niže cijene, prednost će dati višoj kvaliteti, u prvom redu higijensko-sanitarnim elementima".

 

"Manje će biti onih koji će riskirati boravak u loše očišćenom apartmanu koji nije dezinficiran, sumnjive čistoće posteljine s lošim recenzijama. Stoga jedino ostaje uvijek isto, a to je kvaliteta iznad svega", poentira sugovornica i, na koncu, predviđa kako gosti više neće tražiti samo čiste nego i dezinficirane prostore s bijelom posteljinom, posebnim ulazom...

 

Antonija Dobrota, urednica Cimerfraj.hr, portala za iznajmljivače, poput ostalih sugovornika portala Index.hr napominje kako se u ovom trenutku otkazuju rezervacije za lipanj, a one srpanjske i kolovoške "u manjem broju" te ističe kako je, "s obzirom na to da se situacija mijenja iz dana u dan, rano za konkretne akcije i korekcije cijena". Uz to, predviđa i kako će se obiteljski smještaj "sigurno prilagoditi sanitarno-higijenskim preporukama, možda čak i lakše nego veliki hotelski sustavi".

 

Pa vi zaključujte.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 42

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još