Otvoreno pismo Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu kulture i sporta

'Potrebno donijeti hitne mjere koje bi ublažile dramatično stanje umjetnika': U ULUPUBiH imaju četiri prijedloga

Kultura22.04.20, 18:17h

'Potrebno donijeti hitne mjere koje bi ublažile dramatično stanje umjetnika': U ULUPUBiH imaju četiri prijedloga
Zabrana rada, izlaganja i ostale mjere su dovele do ozbiljne ekonomske ugroženosti većine članova Udruženja. Stoga smatramo da je izuzetno važno da Vladi Federacije uputimo prijedloge hitnih mjera koje bi ublažile dramatično stanje umjetnika/ca i umjetničkih udruženja

 

Članovi i članice ULUPUBIH-a uputili su otvoreno pismo Vladi Federacije BiH i Ministarstvu kulture i sporta FBiH koje prenosimo u cjelosti:

 

Poštovani,


Članovi i članice ULUPUBIH, Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine obraćaju vam se otvorenim pismom zbog Prijedloga izmjena i dopuna Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, kojeg je Vlada FBiH utvrdila prošle sedmice i uputila u parlamentarnu proceduru.


Naime, iz medija smo saznali da se u predloženom rebalansu budžeta za 2020. godinu u potpunosti brišu Transferi udruženjima građana iz oblasti kulture i da je Transfer za kulturu od značaja za FBiH umanjen za 50.000,00.

 

Također smo informisani da u Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica prouzrokovanih pojavom korona virusa koji predlaže Vlada Federacije BiH, a na osnovu Odluke Vlade o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVlD-19) na području Federacije Bosne i Hercegovine, nisu obuhvatili Udruženja kao potencijalne korisnike predloženih mjera. Tim prijedlogom zakona Vlada je oduzela mogućnost umjetničkim udruženjima čiji članovi su uglavnom slobodni, istaknuti umjetnici i freelanceri koji svoj prihod ostvaruju iz oblasti kulture i umjetnosti individualno i kroz projekte Udruženja i to im jedini način ostvarivanja prihoda.

 

Zabrana rada, izlaganja i ostale mjere su dovele do ozbiljne ekonomske ugroženosti većine članova Udruženja. Stoga smatramo da je izuzetno važno da Vladi Federacije uputimo prijedloge hitnih mjera koje bi ublažile dramatično stanje umjetnika/ca i umjetničkih udruženja.
 

Prijedlog 1.


Predlažemo da Vlada Federacije BiH iz Prijedloga rebalansa Budžeta FBiH za 2020. godinu


- stavi van snage Prijedlog o brisanju transfera udruženjima građanja iz oblasti kulture


- stavi van snage Prijedlog o umanjenju transfera za kulturu od značaja za FBiH


Prijedlog 2.


Predlažemo da Vlada Federacije BiH u Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica prouzrokovanih pojavom korona virusa uvrsti u članu 2 predloženog zakona, Udruženja – Umjetnička strukovna udruženja kao poslovne subjekte koji će moći imati olakšice predviđene zakonom i mogućnost korištenja finansijskih sredstava poput Garancijskog fonda i sl.


Prijedlog 3.

 

Predlažemo da Vlada Federacije BiH donese mjere po kojima će dati prednost članovima/icama strukovnih Udruženja sa teritorije Federacije BiH u odnosu na druge umjenike/ce iz inostranstva za angažovanje na poslovima koje mogu obavljati, a odnose se na grafički dizajn, unikatno oblikovanje, scenografiju, fotografiju, kostimografiju, marketing i sl. a za koje Vlada Federacije BiH i resorna ministarstva budu imali potrebu. Korištenje ove prednosti bi se odnosilo na jednu godinu počevši od usvajanja prijedloga, a pomoglo bi umjetnicima/cama da ustabile izvor prihoda na inače za njih vrlo nestabilnom tržištu.

 

Prijedlog 4.

 

Predlažemo da Vlada Federacije BiH kreira poseban fond iz donatorskih sredstava koji će biti namijenjen umjetničkim strukovnim udruženjima. Sredstva bi bila korištena za kreiranje umjetničke interpretacije i umjetničkih odgovora na temu Covid 19 a s ciljem formiranja kulture sjećanja za sljedeće generacije na ovaj izuzetno težek period.


Umjetnici su uvijek bili kulturni ambasadori i među prvima reagovali na krizne situacije tako i u vremenu izolacije. Pokazali smo to i ovaj put tako što smo organizovali i pokrenuli online izložbe poput 'Umjetnost u izlogu 2020-Isolation Art'. U aprilu smo održali dvije izložbe o kojima su su izvještavali mnogi mediji u zemlji i regionu.

 

Ističemo da je umjetnost i kultura ključ opstanka svakog društva pa tako i našeg. Kulturna dešavanja su uvijek bila jedan od pokretača turizma i lančano drugih grana privrede. Stoga smatramo da će naši prijedlozi naići na razumjevanje i biti usvojeni od strane Vlade Federacije BH.

 

Napominjemo da se Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH, koje broji 285 članova/ca, priključuje naporima drugih Udruženja, Fondacija, Asocijacija čiji članovi/ce su iz različitih kulturnih oblasti, a koji su također pogođeni mjerama i prijedlozima Vlade Federacije BiH.


Nadamo se da će Vlada Federacije BiH ovo otvoreno pismo i predložene mjere prihvatiti i razmotriti kao legitimne zahtjeve umjetničkih udruženja i njihovih članova/ca jer mi drugih načina komunikacije sa Vladom nemamo - stoji u otvorenom pismu članova i članica ULUPUBIH-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još