Ogromna razlika

Istraživanje u Los Angelesu baca novo svjetlo na Covid-19

Hronika21.04.20, 14:42h

Istraživanje u Los Angelesu baca novo svjetlo na Covid-19
Prema broju potvđenih slučajeva, procenat smrtnosti je 7,5 posto. No, ako se uzmu u obzir podaci iz novog istraživanja, smrtnost je do 0,13 do 0,27 posto

 

Stopa smrtnosti o koronavirusa do sada nije jasno utvrđena, i uglavnom se baratalo procentom od 3 do 4 posto. Taj procenat je uveliko varirao od države do države, pa negdje iznosi i preko 10 posto.

 

Stopa smrtnosti dobija se kada se broj potvrđenih slučajeva podijeli sa brojem podleglih.

 

No, testiranje u Los Angelesu čiji su rezultati danas objavljeni praktično baca potpuno drugačiju sliku na ovu bolest.

 

Kako smo objavili, istraživanje antitijela koje su proveli Univerzitet Južna Kalifornija (USC) i Odjel za javno zdravstvo L.A. pokazalo je da je u ovoj oblasti 221.000 do 442.000 odraslih osoba imalo ovaj virus.

 

To je velika razlika u odnosu na 7.994 potvrđenih slučajeva. Osim što pokazuje da velika većina zaraženih ne zna da je zaražena, ovo mijenja i procenat smrtnosti, s obzirom da je u ovoj oblasti podleglo 600 ljudi.  

 

Prema broju potvđenih slučajeva, procenat smrtnosti je 7,5 posto. No, ako se uzmu u obzir podaci iz novog istraživanja, smrtnost je do 0,13 do 0,27 posto.

 

Ako uzmemo u obzir da su podaci tačni, onda se može pretpostaviti da je i u drugim zemljama velika razlika između zvaničnog i stvarnog broja zaraženih, pa samim tim i u procentu smrtnosti.

 

(DEPO PORTAL,  BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!