VIDEO/ Javnost bijesna

Srpski voditelj epidemiologinji postavio seksističko pitanje: Evo kako mu je odgovorila Darija Kisić Tepavčević

Mediji21.04.20, 11:15h

Srpski voditelj epidemiologinji postavio seksističko pitanje: Evo kako mu je odgovorila Darija Kisić Tepavčević
Ovo nije prvi put da se epidemiologinja, inače Sarajka, nosi sa seksističkim komentarima. Društvene mreže, naročito Twitter, već su neko vrijeme pune mizoginih i seksističkih komentara na njen račun

 

"Ja čak ni ne razumijem ovo pitanje", odgovorila je profesorica Darija Kisić Tepavčević, srpska epidemiologinja i zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr. Milan Jovanović Batut" te vanredna profesorica i autorica više od sto naučnih radova, kad joj je voditelj B92 televizije Oliver Jakšić postavio (najblaže rečeno) besmisleno pitanje.

 

"Prije nego što počnemo razgovor na bilo koju... Odnosno o bilo čemu drugom, hoću da vas pitam kako je pala odluka da jedna dama ode u Niš, uz ministra Nedimovića kada je najteže? Dakle, mnogi se pitaju zar to nije mogao biti neko iz struke, ali muškog spola. Naravno, uz sve poštovanje damama vezano za rodnu ravnopravnost i tako dalje, ali ovo je nešto najbliže ratnom stanju pa vas pitam, na liniju fronta je otišla jedna žena", bubnuo je Jakšić i ostavio u nevjerici mnoge, pa i epidemiologinju koja svakog dana u programu uživo iznosi informacije o broju oboljelih i borbi s koronavirusom u Srbiji.

 

"Ja čak ni ne razumijem ovo pitanje. Kakve veze ima kog je ko poslao, bitno je kojoj struci pripada i koliko može pomoći u datom momentu", odgovorila je profesorica Kisić.

 

Međutim, voditelj je nastavio dalje. "Niste se nijednog trenutka dvoumili kada su Vam rekli da biste trebali ići u Niš?" upitao ju je.

 

"Ni ovo pitanje ne razumijem", kratko mu je odgovorila Kisić.

 

Snimka intervjua proširila se društvenim mrežama. "Voditelj emisije Fokus na B92 Oliver Jakšić bi se trebao ispričati doktorici Dariji Kisić Tepavčević, ali i svim ženama zbog pitanja u kojem implicira da je čudno da se jedna dama šalje na prvu liniju fronta", "Iako se doktorica Kisić Tepavčević odlično snašla i odbila odgovoriti na ovu bizarno smiješnu tiradu, smatramo da su TV B92 i Oliver Jakšić dužni izvinjenje ne samo doktorici Kisić Tepavčević nego i svim ženama", traže sad mnogi u Srbiji, ali i šire.

 

Ovo nije prvi put da se srpska epidemiologinja nosi sa seksističkim komentarima. Društvene mreže, naročito Twitter, već su neko vrijeme pune mizoginih i seksističkih komentara na njen račun.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook