PROCES KOJI SE SADA SILOVITO UBRZAVA

Pripremimo se za budućnost: Nakon pandemije, roboti će masovno zamijeniti ljudsku radnu snagu, a evo gdje najviše...

Biznis Klub19.04.20, 17:39h

Pripremimo se za budućnost: Nakon pandemije, roboti će masovno zamijeniti ljudsku radnu snagu, a evo gdje najviše...
Korona virus će promijeniti preference potrošača i zaista stvoriti nove mogućnosti za automatizaciju

 

 


Dok se svijet bori sa pandemijom korona virusa, neki su možda zaboravili na prijetnju koju po sadašnji način života predstavlja robotizacija.


Bilo da je to dobro ili loše, roboti će zamijeniti značajan dio ljudske radne snage angažovane na određenim poslovima, tvrde analitičari, a pandemija korona virusa ubrzava taj proces, navodi BBC.


– Ljudi obično kažu da žele ljudski element u interakciji, ali je COVID-19 to promijenio – kaže futurista Martin Ford, čije se knjige bave načinima na koji će roboti biti integrisani u ekonomiju u narednim decenijama.


Korona virus će promijeniti preference potrošača i zaista stvoriti nove mogućnosti za automatizaciju, kaže on.

 


Zbog pandemije, kompanije različitih veličina proširuju spektar primjene robota da bi pospješile društveno distanciranje i smanjile broj zaposlenih koji fizički moraju da budu prisutni na radnim mjestima, a roboti se takođe koriste na poslovima koje radnici ne mogu da obavljaju od kuće.


Tako ih, na primjer, američki lanac robnih kuća “Volmart” koristi za pranje podova, a neki drugi tipovi robota već se upotrebljavaju u pojedinim bolnicama, restoranima i prodavnicama voća i povrća.


Iako u nekim slučajevima roboti i dalje ne predstavljaju sasvim funkcionalno ili tehnički pouzdano rješenje, očekuje se da bi u skorijoj budućnosti potražnja za njima mogla porasti, budući da će neke mjere socijalnog distanciranja možda ostati na snazi i naredne godine.

 

(Srpskainfo/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!