VIDEO/ 'CRVENA LINIJA'

Zašto je, ustvari, uveden policijski sat u BiH: Utjerivanje straha kao priprema za budućnost... Ništa nije slučajno?!

Front18.04.20, 09:12h

Zašto je, ustvari, uveden policijski sat u BiH: Utjerivanje straha kao priprema za budućnost... Ništa nije slučajno?!
U najnovijem izdanju emisija "Crvena linija" na N1 tema su bile represivne mjere uvedene u BiH i regionu tokom trajanja borbe protiv korona virusa... Nisu u svim državama iste, zašto?

 


Akademik Slavo Kukić gostujuću u Crvenoj liniji na N1, na konstataciju da je policijski sat u Bosni i Hercegovini negdje u 20 sati, a negdje u 21 sat, rekao je da je to samo pokazatelj da je upitno govoriti o jedinstvenoj državi.


- Svako malo Milorad Dodik govori o Republici Srpskoj kao državi, a o BiH kao o mehaničkom spoju dvije države, dakle o državnoj zajednici koja po međunarodnom pravu i nije država - naveo je Kukić.


Što se tiče policijskog sata istaknuo je da je on jako upitan.


- On uglavnom prati neku vrstu autoritarne logike vlasti i on je neka vrsta utjerivanja straha, a u ovim našim balkanskim uvjetima bojim se da može biti i uigravanje mogućeg stanja u budućnosti - rekao je Kukić i dodao: 


- To što radi Vučić u Srbiji je karatkeristično ponašanje autoritarne ličnosti autoritarnog režima. Zato se u politološkoj literaturi koristi jedan termin koji je vrlo blizak političkoj diktaturi. Ili recimo to što se radi po BiH, uz paralerno utjerivanje straha, selekcioniranje građana 'imaš li 18 godina, ili, imaš li više od 65 godina'. Na taj način se uvodi jedna vrsta građanske diskriminacije među svoje vlastite građane.


Zbog toga su, napomenuo je Kukić, u BiH podnijete i tužbe Ustavnom sudu.


- Ne vidim moguće rješenje Ustavnog suda. Ne vidim način kako da on pravda takvo ponašanje vladajuće političke klase - rekao je. 


Mišljenja je da će građani to dobiti, jer to "jeste dikrimninacija ili će Ustavni sud pokazati da nije Ustavni sud, nego je istureni punkt centara političke moći".


Pogledajte cijelu emisiju "Crvena linija"...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još