Goran Čerkez iznio zaključke analize

Restrikcije su dale rezultat! U narednim sedmicama cilj nam je ublažavanje mjera... BiH je zadržala linearni rast

Hronika17.04.20, 13:04h

Restrikcije su dale rezultat! U narednim sedmicama cilj nam je ublažavanje mjera... BiH je zadržala linearni rast
Čerkez je rekao da najviše zaraženih ima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu - 215, u Tuzlanskom kantonu 92, Kantonu Sarajevo 90, a u Zeničko-dobojskom kantonu 81 osoba

 

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je da je u posljednja 24 sata testirano 549 osoba, od kojih je 18 pozitivno na koronavirus.

 

Govoreći o najnovijim podacima iz oblasti zdravstva vezanim za situaciju uzrokovanu širenjem novog koronavirusa COVID-19, Čerkez je istakao da u FBiH do danas postoji 681 potvrđen slučaj, od 8.473 testiranih.

 

Naglasio je da najviše zaraženih ima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu - 215, u Tuzlanskom kantonu 92, Kantonu Sarajevo 90, a u Zeničko-dobojskom kantonu 81 osoba.

 

Čerkez je kazao da je na bolničkom liječenju trenutno 68 pacijenta, a da je na raspiratoru devet osoba.

 

- Pozitivna stvar je što raste i broj oporavljenih, koji iznosi 84. Danas smo imali i jedan smrtni slučaj, čime se taj broj povećao na 28 - 14 muškaraca i 14 žena, a 19 osoba je imalo više od 65 godina - kazao je Čerkez u današnjem obraćanju iz Vlade Federacije BiH.

 

Istakao je da su uradili i određene analize i usporedbe sa drugim evropskim zemljama, koje su pokazale da je BiH zadržala linearni rast i u broju oboljelih i u broju smrtnih slučajeva.

 

- Mjere su dale rezultate. Nismo imali veliki broj oboljelih - naglasio je Čerkez.

 

Također je istakao da im je cilj da u narednim sedmicama postepeno ublaže mjere, kako bi ostali u linearnom rastu.

 

- Ne bi željeli da nam se u septembru desi da imamo drugi udar, ali pokušat ćemo da nađemo modalitete da ne uđemo u veće rizike - zaključio je Čerkez.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!