Amir Zukić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta

Nadam se da će mjere Vlade FBiH biti usvojene po hitnom postupku

Front16.04.20, 19:26h

 Nadam se da će mjere Vlade FBiH biti usvojene po hitnom postupku
Ja se nadam da će mjere koje slijede također biti komplementarne i pratiti dinamiku mjera Vlade FBiH i da će privrednici, a tu primarno mislim na mala i srednja preduzeća i obrte, imati u kratkom roku na raspolaganju ta sredstva, rekao je Zukić

 

Nadam se da će mjere za pomoć privredi koje je Vlada Federacije BiH donijela i one koje tek treba donijeti, ući u parlamentarnu proceduru i po hitnoj proceduri biti usvojene. Time ćemo steći pretpostavke da ovu, uslovno rečeno, opravdanu nervozu oko donošenja prvih mjera prevaziđemo i da se jednostavno one počnu realizirati - kazao je na današnjoj konferenciji za medije federalnih institucija federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

 

Zukić, koji je ujedno i član Koordinacionog odbora za stablizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH, smatra da mjerama sigurno neće svi biti zadovoljni, ali naglašava da je Vlada FBiH u skladu s mogućnostima donijela najpravednije mjere.

 

- Ja se nadam da će mjere koje slijede također biti komplementarne i pratiti dinamiku mjera Vlade FBiH i da će privrednici, a tu primarno mislim na mala i srednja preduzeća i obrte, imati u kratkom roku na raspolaganju ta sredstva, a sve s ciljem da zajedno istrpimo krizu i popravimo posljedice koje će ostaviti - rekao je Zukić.

 

Naglasio je da svaka kriza predstavlja i određenu šansu da se urade poboljšanja, a to se po njegovim reiječima posebno odnosi na restruktuiranje privrede.

 

- Mi prije svega moramo pripremiti mjere za izvozno orijentisane firme, koje mogu obezbijediti kompenzaciju za robu koju uvozimo i sve one koje svoje proizvodne programe mogu prilagoditi tržištu, da to učine na što bolji i brži način. Tu prije svega mislim na Garantni fond koji treba da u startu da obezbijedi nekih 500 miliona KM - rekao je ministar.

 

Vjeruje i da je potreban "lakši ambijent" kada je u pitanju fiskalna politika, te da je sada dobro vrijeme da Vlada i parlamenti razmotre usvajanje zakona kojima bi stigla olakšanja po pitanju fiskalnih opterećenja, kao i da je potrebno nastaviti proces digitalizacije, koji je započet, ali je u međuvremenu stao.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!