Nakon rješenja Kantonalne inspekcije

Dr. Rijad Konjhodžić: Mi smo jedini ćošak na svijetu koji nije uključio sve kapacitete za testiranje

Hronika15.04.20, 19:36h

Dr. Rijad Konjhodžić: Mi smo jedini ćošak na svijetu koji nije uključio sve kapacitete za testiranje
Ako se stavi pod ingerenciju javnog zdravstva, dobije certifikat i potpiše ugovor, onda se može obavljati to testiranje, rekao je dr. Mandić

 

Masovnije testiranje potencijalnih pacijenata s ciljem suzbijanja širenja zaraze koju uzrokuje Covid-19 ideja je na kojoj insistiraju uposlenici u ALEA genetičkom centru u Sarajevu. Otkako je proglašeno vanredno stanje u našoj zemlji, svoje resurse stavili su na raspolaganje državi, konkretno pod ingerenciju Opće bolnice, kojoj su ustupili prostor i aparate za testiranja na koronavirus.


Međutim, sada su te aktivnosti stopirane, što je za Oslobođenje potvrdio Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike. On kaže da je prije devet dana Kantonalna inspekcija dolazila u ALEA genetički centar i dala im rješenje u kojem traži da, ako žele nastaviti testiranja, trebaju dobiti certifikat, odnosno odobrenje od federalnog Ministarstva zdravstva.

 

- Kantonalna inspekcija je dobila na uvid ugovor koji imamo s Općom bolnicom i on je morao biti modicifiran, jer smo bili u stalnom kontaktu i radili smo isključivo u saradnji s Općom bolnicom. Međutim, jučer (ponedjeljak, op. a) nam je stiglo dopunsko rješenje da nam se, dok se to ne riješi s Općom bolnicom, privremeno zabranjuje rad i ne rade se testiranja. Ja nemam nikakvih političkih, finansijskih niti bilo kojih drugih ambicija. Mi smo htjeli da budemo dio rješenja, a ne dio problema. Krasno smo sarađivali s Općom bolnicom koja je dala na uvid naš ugovor federalnom Ministarstvu zdravstva. Sada je potez na njima. Ako smatraju da je to dobro, dat će odobrenje Općoj bolnici i onda ćemo mi opet biti u funkciji, kaže Konjhodžić.

 

Upitan zašto se to uradilo u trenutku kada brojni stručnjaci, ali i Svjetska zdravstvena organizacija insistiraju na masovnijem testiranju, Konjhodžić odgovara:

 

- To je jako dobro pitanje na koje nemam odgovor. Nadao sam se da ćemo pokazati svima koliki su naši kapaciteti u ovom svemu. Mi smo izgleda jedini ćošak svijeta gdje nisu svi kapaciteti genetski za testiranje iskorišteni. Spomenut ću institute koje niko ne spominje i koji nisu uključeni u sve ovo, Institut za genetičko inžinjerstvo, Veterinarski i Medicinski fakultet, Institut za transfuziologiju... Čudo se moglo napraviti, kaže on.


Docent dr. Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, rekao je za Oslobođenje da u ovom ministarstvu nisu dobili obavijest o tome da je privremeno zabranjeno testiranje na koronavirus u ALEA genetičkom centru.

 

- Ako jeste, to bi trebalo pitati inspekciju u Kantonu Sarajevo. Po važećem zakonu i po pravilniku, privatna ustanova ne može obavljati testiranja. Jedino u slučaju ako se stavi pod ingerenciju javnog zdravstva, a to regulira ugovorom s ustanovom javnozdravstvenom. Znači, ako se stavi pod ingerenciju javnog zdravstva, dobije certifikat i potpiše ugovor, onda se može obavljati to testiranje, rekao je dr. Mandić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još