'Nedopustive opstrukcije rada'

Radončić i Tegeltija pozvali vještake obducente u FBiH: Hitno počnite raditi obdukcije!

Front15.04.20, 13:51h

Radončić i Tegeltija pozvali vještake obducente u FBiH: Hitno počnite raditi obdukcije!
To je bio jedan od zaključaka sastanka na kojem su danas razgovarali o funkcionisanju sigurnosnih i pravosudnih institucija za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa u BiH

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić i predsjednik Visokog sudskog tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija pozvali su "vještake obducente u Federaciji BiH na hitno započinjanje rada na obdukcijama u Federaciji shodno tužilačkim naredbama", smatrajući dalju opstrukciju rada na obdukcijama nedopustivom.

 

To je bio jedan od zaključaka sastanka na kojem su danas razgovarali o funkcionisanju sigurnosnih i pravosudnih institucija za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa u BiH.

 

Zaključili su da je radi izbjegavanja štetnih posljedica po prava građana potrebno hitno normativno urediti pitanje rokova u sudskim postupcima na nivou BiH, Federacije i Brčko Distrikta, u skladu s inicijativom VSTV-a BiH.

 

Također, saglasni da sve sigurnosne i pravosudne institucije u BiH za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti uslijed pandemije ostvaruju svoju ulogu predviđenu Ustavom i zakonima.

 

Saradnja sigurnosnih i pravosudnih institucija u BiH je na zadovoljavajućem nivou te odgovara svim izazovima vanrednih okolnosti,  jedan je od zaključaka sastanka, na kojem je Radončić podržao inicijativu VSTV BiH za donošenje propisa na svim nivoima za omogućavanje on-line suđenja u BiH.

 

Današnji sastanak održan je u cilju da se unaprijedi saradnja pravosudnih i sigurnosnih institucija u BiH, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još