Ministar najavio mogućnost dvodnevnog policijskog sata

Jusko odgovorio građanima koji su se žalili da ih je uznemiravala policija: Nastavit ćemo vam kvariti izlete!

Front13.04.20, 14:31h

Jusko odgovorio građanima koji su se žalili da ih je uznemiravala policija: Nastavit ćemo vam kvariti izlete!
Mi smo svi dobili jasne instrukcije - da štitimo život i zdravlje građana upravo kroz mjere koje su donesene. Ne želimo da naši sportski centri postanu mrtvačnice, kao u nekim drugim državama, poručio je Jusko

 

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko saopćio je danas da je u sukobu migranata u nedjelju u kampu u Blažuju povrijeđeno njih 20.

 

- Jedna osoba je teže povrijeđena i zadržana je na liječenje na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo - dodao je.

 

On je na online konferenciji za medije naveo da je u sukobu učestvovalo nekoliko stotina migranata. Osoblje kampa se povuklo strahujući za svoju sigurnost.

 

- Pripadnici MUPKS, posebno specijalne jedinice su spriječili dalje širenje sukoba – kazao je Jusko i dodao da će uviđaj, koji je u toku, pokazati uzroke sukoba.

 

Jusko je izvijestio i da je mjere policijskog sata prekršilo 30 osoba, ali, da je u odnosu na raniji period, kada je mjere izolacije kršilo i više od 100 osoba, mjere se ipak poštuju.

 

On smatra da je na smanjenje broja prekršitelja izolacije uticalo i uvođenje mjera prisilne izolacije, a takva mjera je izrečena do sada za sedam osoba.

 

Naveo je i podatak za dvije osobe koje su prekršile mjeru izolacije – jedna osoba se komotno vozila biciklom po gradu, a druga osoba je otišla na more u Neumu i tek se drugoga dana vratila u Sarajevo.

 

Također je naveo i da se građani tokom vikenda nisu pridržavali propisanih mjera, nošenje maske, fizička distanca, te su se okupljali na izletištima i žalili se na „uznemiravanje“ policije.

 

Jusko je poručio „ukoliko je greška što želimo da ih zaštitimo, njihov život i život građana, onda će policija nastaviti da im „kvari izlete“.

 

Uputio je apel i zaštitarskim agencijama da provode mjere i u trgovinama uvode red.

 

- Mi smo svi dobili jasne instrukcije - da štitimo život i zdravlje građana upravo kroz mjere koje su donesene. Ne želimo da naši sportski centri postanu mrtvačnice, kao u nekim drugim državama - poručio je Jusko i zahvalio građanima koji se pridržavaju mjera.

 

Dodao je da oni koji se tokom vikenda ne pridržavaju propisanih mjera, policija će spriječiti, a postoji i mogućnost da bude uveden dvodnevni policijski sat.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 67

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još