Postoje tri definicije

Alen Šeranić pojasnio: Kada se konstatuje da je smrt uzrokovana korona virusom

Hronika13.04.20, 09:22h

Alen Šeranić pojasnio: Kada se konstatuje da je smrt uzrokovana korona virusom
Prema posljednjim podacima nadležnih institucija, u Bosni i Hercegovini je korona virusom zaraženo više od 1.000 osoba, blizu 200 ih se oporavilo

 

Da li osobe koje imaju niz hroničnih oboljenja kada preminu, a zaražene su korona virusom, se ubrajaju u žrtve COVID-19 je nedoumica na koju je odgovorio Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, prenosi N1.

 

Šeranić je kazao da postoje tri definicije na osnovu čega se ljekari i zdravstveni radnici vode da bi neko konstatovao smrt, a jedina relevantna informacija može doći isključivo iz zdravstvenih institucija.

 

"Da bi potvrdili da je pacijent preminuo od korona virusa mora da postoji oštećenje pluća koje je dovelo do smrti, sa udruženim uzrocima, koji mogu nastati posljedično s tim. Može uzrok smrti biti i drugi - ali je posljedično smrt nastala zbog zaraze korona virusom", pojasnio je Šeranić.

 

On je kazao da ljekari, infektolozi jasno definišu prije nego izađu u javnost.

 

"Ono što saopšti zdravstvena ustanova je relevantno jer se vode definicijama koje su izdale međunarodne organizacije koje i mi pratimo", rekao je Šeranić.

 

Prema posljednjim podacima nadležnih institucija, u Bosni i Hercegovini je korona virusom zaraženo više od 1.000 osoba, blizu 200 ih se oporavilo. Preminulo je 39 osoba.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!