video/premijer fbih o gorućim pitanjima

Večeras pada odluka, Novalić otvoreno: Evo zbog čega će BiH izgubiti 330 miliona eura za pomoć privredi!

Front10.04.20, 18:10h

Večeras pada odluka, Novalić otvoreno: Evo zbog čega će BiH izgubiti 330 miliona eura za pomoć privredi!
Govoreći o problemu koji je nastao oko potpisivanja Pisma namjere kako bi Bosna i Hercegovina od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobila 330 miliona eura, federalni premijer kaže da njemu nije jasno zašto je došlo do tog problema

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas da će pozitivno odgovoriti na zahtjev Republike Srpske i pozajmiti im 10.000 testova za koronavirus.

 

- U ovom vremenu moramo svi pokazati solidarnost. Koronavirus ne poznaje granice država, a kamoli entitetske granice. Svi smo državljani jedne države i moramo se udruženo braniti od pandemije i međusobno se pomagati - naveo je Novaliću u intervjuu za Fenu.

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je da je Federacija BiH "prespavala" krizu izazvanu pandemijom, ali Novalić ističe da nije siguran da Dodik ima sve informacije o stanju u Federaciji kazavši da se strukturirano radi na odgovoru na pandemiju, a donesene su i mjere koje daju rezultate.

 

Odgovarajući na Dodikovu konstataciju da je spreman tražiti od Ruske Federacije pomoć i za FBiH, Novalić kaže da je Federaciji svaka pomoć dobrodošla, ali da je to posao države Bosne i Hercegovine.

 

- Dovoljno smo sposobni da sami rješavamo svoje probleme. Imamo dovoljno sredstava, a ona će i dalje dolaziti u narednim danima i sedmicama kako bismo se efikasno borili protiv koronavirusa - podvukao je Novalić.

 

Osvrnuo se i na Odluku Vlade FBiH koja propisuje neposredne kontrole cijena nafte, kazavši da je to urađeno nakon što je primijećeno da cijene na domaćim benzinskim pumpama ne prate smanjenja na svjetskom tržištu nafte.

 

- U izostanku reakcije naftaša mi smo morali reagirati kako bismo stanovništvu i privredi omogućili da se lakše nose s ovim ekonomskim teretom. Danas sam obratio pažnju na cijene na benzinskim pumpama i one su smanjene za više od 20 feninga. To je dobar znak, ali i znak da je mjera koju smo uveli "pogodila" ono što je trebala - pojasnio je Novalić.

 

Govoreći o problemu koji je nastao oko potpisivanja Pisma namjere kako bi Bosna i Hercegovina od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobila 330 miliona eura, federalni premijer kaže da njemu nije jasno zašto je došlo do tog problema.

 

- Na sjednici Fiskalnog vijeća BiH jednoglasno je usvojen taj aranžman. MMF nam je uredno proslijedio taj aranžman i ja sam ga potpisao čim sam ga dobio početkom sedmice. Sad vidim da dva člana Fiskalnog vijeća nisu potpisali - kaže Novalić.

 

Rok za potpisivanje Pisma namjere je danas do kraja dana te je Novalić izrazio očekivanje da će do tog roka i preostala dva člana Fiskalnog vijeća potpisati taj dokument kako bi BiH poslala MMF-u u Washington Pismo namjere.

 

- Ukoliko se to ne dogodi, BiH će izgubiti 330 miliona eura koje ima namjeru staviti u fondove za pomoć privredi - zaključio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

 

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 41

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još