'Ne bira naciju, rasu ni vjeroispovijest'

Virus ujedinio doktore zapadnog i istočnog Mostara: Kako funkcioniše zajednička Covid-19 klinika?

Nedjeljni magazin07.04.20, 11:58h

Virus ujedinio doktore zapadnog i istočnog Mostara: Kako funkcioniše zajednička Covid-19 klinika?
Jurica Arapović, sa COVID-19 bolnice Klinike za infektivne bolesti SKB-a Mostar kaže kako virus nema granica, ne bira naciju, rasu niti vjeroispovijest

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Piše: Mirsad Behram

 

Porodilja, smještena na porođajnom odjelu Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar u zapadnom, većinski hrvatskom dijelu grada, koja je bila zaražena jer je bila u kontaktu sa prvim potvrđenim slučajem 17. marta, izmještena je u porođajni odjel Kantonalne bolnice “Dr Safet Mujić” (KB) u istočnom, većinski bošnjačkom dijelu Mostara.

 

Kompletan porođajni odjel iz takozvanog zapadnog je izmješten u takozvani istočni dio Mostara dok nije završen proces dezinfekcije.

 

Direktor Kantonalne bolnice “Dr Safet Mujić”, Zlatko Guzin, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako je sasvim normalno da je porodilja preuzeta iz drugog dijela grada.

 

“Normalno je da smo izašli u susret kolegama. Nekoliko dana smo preuzeli trudnice i porodilje, dok se nije uradila dezinfekcija i osposobila za rad ponovo Klinika za ginekologiju. Međutim, to se apsolutno podrazumijeva i vjerujte da je praktično uobičajena stvar. To je sasvim normalno i mislim da to kolege znaju”, izjavio je Guzin, koji je siguran da bi i kolege sa SKB Mostar isto to uradile da je bila obrnuta situacija.

 

Guzin naglašava da je saradnja dvije institucije, što se tiče struke, postojala i prije situacije sa korona virusom, u smislu koordinacije i kolegijalnosti.

 

“Ilustracija za to je i zajednički nastup sindikata doktora medicine i stomatologije u svrhu poboljšanja njihovog položaja. Također, postoji sinergija u okviru Ljekarske komore našeg kantona”, objasnio je Guzin u izjavi za RSE.

 

Međutim, naglašava da je izbijanjem epidemije korona virusa i na mostarskom području nastupila “nova dimenzija” saradnje, koja je podignuta na još veći nivo.

 

“Naime, u borbi protiv ove epidemije smo udružili naše ljekare, u smislu zajedničkog operativnog rada, tako da jedni drugima priskačemo u pomoć u svim segmentima gdje je to moguće, gdje je to potrebno, jer mislim da je ovo situacija gdje stvarno jedino zajedničkim snagama se možemo izboriti sa ovim baš opasnim, izuzetno velikim i opasnim izazovom”, naglašava Guzin.

 

Ljekari iz oba dijela grada u COVID-19 bolnici

 

Da je saradnja više nego dobra, slaže se i ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Ante Kvesić.

 

“Ono zbog čega mi sad na tu temu razgovaramo je to što se sad prvi put vidjelo prema vani, jer do sad nije nikog zanimalo”, kaže doktor Kvesić za RSE.

 

skb-mostar

 

Napravljen je i korak dalje – a to je COVID-19 bolnica, smještena u zgradi Klinike za infektivne bolesti, koja djeluje u sklopu SKB Mostar.

 

“Napravili smo praktički jedan odjel za korona virus na razini grada. Iz obje bolnice ga ‘pokrivamo’ sa zajedničkim kadrovima”, objašnjava Kvesić i dodaje da je Infektivni odjel SKB Mostar izmješten u KB Mostar.

 

Zlatko Guzin tako objašnjava da su se od tri infektologa Kliničke bolnice Mostar, njih dvoje aktivno uključili i rade sa kolegama sa SKB Mostar zajedno na tretmanu srednje teških i teških pacijenata u COVID-19 klinici.

 

U kontekstu zajedničkog rada i udruživanja snaga po izbijanju epidemije korona virusa, ljekari ističu kako su struci u prvom planu pacijenti.

 

“Mi uistinu pokazujemo da u ovoj situaciji treba napraviti sve za pacijente, a ne gledati koja je čija bolnica. Mi radimo koliko možemo”, istakao je za RSE Ante Kvesić.

 

Jurica Arapović, sa COVID-19 bolnice Klinike za infektivne bolesti SKB-a Mostar kaže kako virus nema granica, ne bira naciju, rasu niti vjeroispovijest.

 

“Prema tome, virus koristi prije svega nekoordinaciju, iskorištava neorganizaciju i samim time, sa prvim smrtnim slučajevima, vidi se jasna koordinacija, zbližavanje bez obzira na entitete, bez obzira na političke pripadnosti i ostalo”, izjavio je Arapović, odgovarajući na pitanje novinara RSE na jednoj od redovnih konferencija za novinare Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru.

 

Saradnja poslije pandemije?

 

Ravnatelj mostarskog SKB-a, Ante Kvesić na pitanje šta će biti sa većim stepenom saradnje nakon okončanja epidemije, odgovara kako će se vjerovatno sve vratiti u prethodno stanje.

 

“To je pitanje koje nije za nas zdravstvene djelatnike. Mi ne donosimo odluke”, dodaje Kvesić.

 

Struka smatra kako će odluku o tome, hoće li medicinski kapaciteti u Mostaru jednog dana biti jedna bolnica morati donijeti neko drugi.

 

“Ja mislim da je to racionalno rješenje. Kad će doći do njega, to stvarno ne znam”, naglašava Kvesić.

 

Tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, Mostar je podijeljen u svim segmentima života na istočni i zapadni dio.

 

Predratni Regionalni medicinski centar (RMC) “Dr Safet Mujić”, u kojem su se liječili svi građani sa područja cijele Hercegovine je nestao.

 

Najveći zdravstveni objekat u gradu, bolnica u naselju Bijeli Brijeg, u zapadnom dijelu grada, postao je Sveučilišna klinička bolnica Mostar, a rad RMC-a je obnovljen u objektu bivše kasarne Jugoslovenske narodne armije „Južni logor“, u istočnom dijelu grada. Ta bolnica, u međuvremenu, je dobila status Kantonalne bolnice.

 

(slobodnaevropa.org, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!