Dobro je znati

Većina sredstava za pranje suđa ga ne dezinficira: Evo kako ćete postići savršenu čistoću

Auto & Dom04.04.20, 14:59h

Većina sredstava za pranje suđa ga ne dezinficira: Evo kako ćete postići savršenu čistoću
Kako biti siguran da je suđe potpuno čisto i sigurno za upotrebu? Slijedite ove upute…

 

Iako ne volimo donositi ružne vijesti, možda je danas posebno važno napomenuti da većina sredstava za pranje posuđa nema antibakterijska svojstva. To je istina, pa čak i ako ste namakali i ribali svom snagom.

 

Vaše čisto suđe je ustvari možda leglo bakterija, virusa i nečistoća. U većini slučajeva ovo nije razlog za brigu, ali ako je neko u vašem kućanstvu nedavno bio bolestan ili ste na daskama i tanjurima pripremali svježe meso, morate se pobrinuti da sve bude uistinu dezinficirano.

 

Kako biti siguran da je suđe potpuno čisto i sigurno za upotrebu? Slijedite ove upute…

 

Umjesto spužvice koristite mašinu za posuđe

 

Bez obzira na debatu oko toga šta bolje opere suđe - mašina ili ruke, u bitci „ko uništava više bakterija“ siguran je pobjednik mašina! Dok ona možda nije najbolji način za uklanjanje mrlja i čestica hrane, tokom pranja postiže puno višu temperaturu nego bi to vaše ruke mogle podnijeti.

 

Kako ćete vidjeti u nastavku, voda je jedan od važnijih faktora uništavanja bakterija. Kako bi bakterije bile uništene, temperatura vode treba biti iznad 60 stepeni Celzijusa.

 

Koristite jako toplu vodu

 

Ako nemate mašinu za suđe i morate ga prati ručno, onda koristite jako toplu vodu.

 

Antibakterijsko sredstvo

 

Mnogi pretpostavljaju da je svaki proizvod za pranje ujedno i antibakterijski, ali oni to u većini slučajeva nisu. Pokušajte pronaći one koji to jesu jer prema studiji iz 2007. godine kombinacija proizvoda za pranje i mlake vode uništava veliki broj bakterija, u većini slučajeva, stoga je dobro samo dodati još faktor „antibakterijsko“.

 

Bacite spužvicu

 

Ako i dalje perete suđe spužvicom, vjerovatnija je da tanjurima i šoljicama dodajete bakterije a ne da ih uništavate. Koristite silikonske četkice koje se lako peru i suše, a ako se nikako ne možete odvojiti od svoje spužvice, pobrinite se da ju zamijenite barem jednom sedmično.

 

Dezinficirajte i krpe

 

Ako brišete suđe nakon pranja prljavom krpom, kao da ga niste niti prali. Perite ih svakog dana u mašini na visokim temperaturama.

 

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!