FOTO/ Pripreme za zbrinjavanje većeg broja zaraženih

Sebija Izetbegović pokazala Džaferoviću izolatorij na Građevinskom fakultetu, obišli i Zetru: Evo kako sve izgleda

Hronika04.04.20, 10:11h

Sebija Izetbegović pokazala Džaferoviću izolatorij na Građevinskom fakultetu, obišli i Zetru: Evo kako sve izgleda
U ovom izolatoriju na Građevinskom fakultetu napravili smo izvrsne uslove i za osoblje i za bolesnike. Obezbijedili smo preko Civilne zaštite FBiH 200 kreveta, a po potrebi možemo i više. Iskreno se nadam da nam neće biti potrebni ovoliki kapaciteti, izjavila je prof. dr. Izetbegović

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović juče je sa prof. dr. Sebijom Izetbegović, generalnom direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), obišao izolatorij na Građevinskom fakultetu, koji je namijenjen za  potrebe eventualnog zbrinjavanja pacijenata zaraženih korona virusom.

 

Zajedno su obišli i Zetru, koja je također ponuđena kao jedna od mogućih lokacija za zbrinjavanje bolesnika.

 

sebija-izetbeggovic-sefik-dzaferovic-zetra-izolatorij

 

Predsjedavajući Džaferović izrazio je zadovoljstvo načinom na koji je izolatorij na Građevinskom fakultetu u kratkom vremenskom roku završen i opremljen.

 

-Kao društvo i država reagirali smo na vrijeme. Štetne posljedice već imamo i vjerovatno ćemo ih imati u budućnosti. Međutim, u poređenju sa drugima, a zahvaljujući vama zdravstvenim radnicima prije svega, mislim da ćemo ovu krizu prevazići što je bolje moguće. Zahvaljujem se uposlenicima KCUS na čelu sa prof. dr. Izetbegović i poručujem da će uvijek od mene imati podršku i pomoć - rekao je Džaferović.

 

Ponovo je pozvao građane BiH da doprinesu suzbijanju širenja korona virusa, a najbolji način za to je da ostanu u kućama.

 

-Svi moramo bez ikakve rezerve poštovati ono što nam struka kaže. Ovom prilikom pozivam sve građane BiH da prije svega poštuju naredbe, uputstva i preporuke institucija koje upravljaju krizom. Pozivam sve da budu strpljivi i oprezni, jer jedino tako možemo izaći sa što manje štete u ovoj zdravstvenoj i ekonomskoj krizi - istakao je Džaferović.

 

Prof. dr. Izetbegović je naglasila da je KCUS, kao najveća zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini, osigurao izolatorije za oboljele od korona virusa u Klinici za plućne bolesti na Podhrastovima, te na Građevinskom fakultetu.

 

sebija-izetbegovic-sefik-dzaferovic-izolatorij-gradjevinski-fakultet

 

-KCUS je odavno spreman i formirali smo medicinske timove. Već 31. januara u Kliničkom centru smo organizirali krizni štab i napravili, na neki način, vanredno stanje. Pripremili smo izolatorij na Podhrastovima, kompletnu kliniku smo iselili i preselili u KCUS, a u Podhrastovima smo obezbijedili 22 plus 25 kreveta za intenzivnu njegu. Prenijeli smo i određeni broj respiratora. Tu smo smjestili i novi CT aparat. Cijelu tu Kliniku možemo kapacitirati sa 100 kreveta intenzivne njege. Imamo i ekipe ljekara i osoblja koje opskrbljuje tu Kliniku po potrebi. Trenutno je u izolatoriju na Podhrastovima smješteno šest pacijenata i niko nije na respiratoru. U ovom izolatoriju na Građevinskom fakultetu napravili smo izvrsne uslove i za osoblje i za bolesnike. Obezbijedili smo preko Civilne zaštite FBiH 200 kreveta, a po potrebi možemo i više. Iskreno se nadam da nam neće biti potrebni ovoliki kapaciteti - izjavila je prof. dr. Izetbegović.  

 

Direktorica KCUS-a je poručila da uposlenici ovog centra čine ogromne napore da omoguće najbolju zdravstvenu zaštitu svima onima kojima ona bude potrebna.

 

-Za nas nema radnog vremena. Apelujem na stanovništvo da ne paniče, ali da se ne opuštaju. Ovo je izuzetno ozbiljna situacija. Ukoliko se budu ozbiljno ponašali, ukoliko budu u samoizolaciji i ukoliko se budu poštovala pravila o iznimno visokim higijenskim kriterijima, mislim da ćemo izbjeći ružni scenarij koji smo gledali u zemljama okruženja - poručila je prof. dr. Izetbegović.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još