Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva

Čerkez: Slijedi najteži dio pandemije i rast zaraženih infekcijom koronavirusa

Hronika02.04.20, 18:35h

Čerkez: Slijedi najteži dio pandemije i rast zaraženih infekcijom koronavirusa
Današnji statistički podaci govore da je u FBiH testirano 1.966 osoba, od čega je 248 osoba pozitivno na infekciju koronavirusom

 

Slijedi najteži dio pandemije i rast zaraženih infekcijom koronavirusa te je stoga neophodno nastaviti sa poštivanjem svih donesenih mjera, poručio je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.  

 

On je na konferenciji za medije kazao da su epidemiolozi 24 sata na terenu i da pokušavaju usporiti širenje iako je praćenje svih žarišta sve teže i izazovnije.

 

Poručio je da se svi moraju pridržavati svih preporuka, biti odgovorni i svjesni da svi mogu oboljeti.

 

- Moramo izbjegavati okupljanja u kućama i stanovima, ako želimo da imamo stabilnost, iako slijedi najteži dio - istakao je Čerkez.

 

Današnji statistički podaci govore da je u FBiH testirano 1.966 osoba, od čega je 248 osoba pozitivno na infekciju koronavirusom.

 

- Danas smo imali 341 testiranje, od čega su 32 nova slučaja zaraze - naveo je Čerkez.

 

- Mlade osobe doprinose širenju koronavirusa, jer od 25 do 30 posto mladih bude zaraženo virusom, kazao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.    

 

On je na konferenciji za medije, komentirajući privremenu zabranu kretanja mladih u vrijeme pandemije i nezadovoljstvo zbog ove odluke, istakao da veliki broj mladih koji budu zaraženi nemaju nikakvih simptoma, ali da šire virus po zajednici.

 

- Kontinuirano smo pratili stanje na terenu, nakon prekidanja nastave imali smo pun grad mladih ljudi. Nijedna preporuka nije bila u potpunosti prihvaćena - naglasio je Čerkez.

 

Naveo je su svjesni brige roditelja te da redovno razmatraju ovo pitanje i načine za ublaženje mjere.

 

- Moramo znati da je nama svima ugroženo osnovno ljudsko pravo, pravo na zdravlje. Mjere koje su donesene su isključivo zdravstvene mjere, nisu nikakve represije - poručio je Čerkez.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!