MUTNE RADNJE U VRIJEME KORONA VIRUSA

Kad lažna sanitarna inspekcija zakuca na vrata: DEPO Portal na meti prevaranata ili je u pitanju politički pritisak?!

Hronika30.03.20, 21:43h

Kad lažna sanitarna inspekcija zakuca na vrata: DEPO Portal na meti prevaranata ili je u pitanju politički pritisak?!
Dok se ovo ne utvrdi, imamo pravo da sumnjamo da se radi ili o prevarantima koji koriste vanrednu situaciju u zemlji za svoje interese ili o nekom obliku tihog institucionalnog političkog pristiska prema DEPO Portalu, kao slobodnom i nezavisnom mediju

 

 

Dok čitav svijet, pa i Bosna i Hercegovina, vodi borbu protiv korona virusa, ima i onih koji koji ovu situaciju koriste za razne mahinacije. Upravo jedna takva situacija dogodila se danas u  redakciji DEPO Portala, u kome je tokom dana boravio dio uposlenika iz marketinga i administracije radi pristiglih tekućih obaveza krajem mjeseca. 


Od novinara i urednika u redakciji je bio samo jedan član, jer najveći dio njih po novoj organizaciji posla, zbog epimedije korona virusa, radi od kuće.


Na vratima redakcije pojavila se ženska osoba srednjih godina, koja se predstavila kao (kantonalni) sanitarni inspektor, pojasnivši da je "po dojavi" došla u kontrolu higijenskih uslova u prostoru, a shodno pravilima aktuelne epidemiološke situacije. Tražila je na uvid maske i rukavice, te dezinfekciona sredstva. 


Uposlenici su kod sebe imali i maske i rukavice, dok se dezinfekciono sredstvo nalazilo na ulazu u redakciju. Na pitanje po kom osnovu se vrši ova kontrola, odgovorila je prijeteći da je "ovo samo opomena, a da će drugi put biti drugačije" i izašla iz redakcije. Napominjemo i da tzv. "inspektorica" pri tom nije pokazala nikakav nalog, niti je uradila bilo kakav zapisnik nakon što je pregledala prostor.


DEPO Portal se obratio Inspektoratu sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu pri Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove sa upitom po kom nalogu se vršila sanitarna kontrola u redakciji te od direktora Fahira Halilovića dobio potvrdu da nikakav nalog od strane ove inspekcije nije izdat za kontrolu DEPO Portala, niti je zavedena bilo kakva prijava. 


Potom smo se sa istim upitom obratili i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i od glavnog sanitarnog inspektora Nijaza Uzunovića također dobili odgovor da ne postoji ni prijava ni nalog za bilo kakvim inspekcijskim nadzorom redakcije DEPO Portala.


Zbog svega ovoga redakcija DEPO Portala traži od MUP-a Kantona Sarajevo da istaži ko je, lažno se predstavljajući, upao u našu redakciju te da se putem sigurnosnih kamera, koje se nalaze u zgradi gdje je smještena redakcija, provjeri identitet osobe koja je danas zaprijetila članovima našeg kolektiva. Shodno tome, DEPO Portal će ovaj slučaj i zvanično prijaviti nadležnim policijskim organima.


A dok se ovo ne utvrdi, imamo pravo da sumnjamo da se radi ili o prevarantima koji koriste vanrednu situaciju u zemlji za svoje interese ili o nekom obliku tihog institucionalnog političkog pristiska prema DEPO Portalu, kao slobodnom i nezavisnom mediju.


Ako se radi o političkom pritisku, redakcija DEPO Portala nalogodovcima ovog čina poručuje da nas neće zaustaviti u našoj uređivačkoj politici, te da ćemo se, na osnovu svojih istraživačkih metoda, zasigurno pozabaviti i njima.

             

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još