PRIHOD OD REKLAMA DRASTIČNO PADA

Niko neće preživjeti osim javnih servisa: Komercijalni mediji ne mogu dobiti bitku nakon posljedica korona virusa!

Mediji29.03.20, 11:14h

Niko neće preživjeti osim javnih servisa: Komercijalni mediji ne mogu dobiti bitku nakon posljedica korona virusa!
Komercijalni mediji naročito trpe štetne posljedice na način da su očekivani prohodi od obavljanja registrovanih djelatnosti smanjeni primarno zbog otkazivanja reklamnih usluga te će se u aprilu i maju ukupan prihod umanjiti za preko 70 posto

 

Asocijacija elektronskih medija u BiH oglasila se u vezi novonastale situacije izazvane širenjem korona virusa i proglašenjem stanja nesreće u FBiH.

 

U saopštenju koje potpisuje predsjednik Asocijacije Elvir Švrakić naovodi se sljedeće: 


"Medijska industrija je značajno pogođena i ulazi u krizu jer gotovo u cijelosti ovisi o prihodima od oglašavanja, navodi se u saopćenju asocijacije koja okuplja oko 140 radio i TV stanica.


Komercijalni mediji naročito trpe štetne posljedice na način da su očekivani prohodi od obavljanja registrovanih djelatnosti smanjeni primarno zbog otkazivanja reklamnih usluga te će se u aprilu i maju ukupan prihod umanjiti za preko 70 posto.


Prema poslovnoj analizi i pokazateljima evidentno je da niti jedan komercijalni medij neće uspjeti preživjeti novonastalu situaciju osim javnih servisa".


Iz Asocijacije je nadležnim i odgovornim institucijama upućen apel da što prije usvoje 11 tačaka koje je predložio direktor Poreske uprave Šerif Isović i izdvoje određena finansijska sredstva fondove podrške medijima kako bi omogućili kontinuitet u njihovom radu u ovim izazovnim momentima.


Također apeluju i da se razmotri i donese u akt kojim će korisnici dozvola biti oslobođeni plaćanja godišnje naknade za dozvole u emitiranju prema RAK-u


"Isto tako naglašavamo da imamo i veliki broj samozaposlenih novinara koje na isti način pogađa navedeno stanje. Molimo vas da na ovaj problem što prije reagujete, zaključuje se u zahtjevu upućenom nadležnim insitucijama" - navodi se na kraju saopštenja Asocijacije elektronskih medija u BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još