'Moramo izdržati još dvije do četiri sedmice'

Milorad Dodik: Penzioneri će imati dva dana sedmično da izađu, a dobna granica se pomjera...

Front28.03.20, 16:57h

Milorad Dodik: Penzioneri će imati dva dana sedmično da izađu, a dobna granica se pomjera...
Veliki problem trenutno sa nabavkom opreme je nemogućnost dostavljanja tih aparata, jer sve države zatvaraju granice za izvoz, kaže Dodik

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik gostovao je na RTRS-u i tom prilikom govorio o stanju u Republici Srpskoj, ali i cijeloj BiH, kada su u pitanju problemi sa kojima se suočavaju svi građani BiH, a u vezi sa koronavirusom.

 

Kazao je Dodik kako je na klinici u Banjoj Luci pet ljudi trenutno na respiratoru, te da se onaj prvi koji je došao osjeća dobro. Kaže da cijela RS ima 70 slobodnih respiratora, a pokušavaju da ih nabave još.

 

- Novac nije dovoljan da nabavite neku opremu sada, on se plaća i zlatnim polugama, a mi toga nemamo. Veliki problem trenutno sa nabavkom opreme je nemogućnost dostavljanja tih aparata, jer sve države zatvaraju granice za izvoz. Međutim, mi se oslanjamo na Srbiju koja ima dobre odnose sa Kinom, i pokušavamo tu da se i mi nađemo, a u Federaciji također pokušavaju preko nekih svojih kontakata i prijatelja, kazao je Dodik.

 

Istakao je i kako je svjestan da dolazi proljeće i lijepo vrijeme, te da će građanima biti teško izdržati u izolaciji, ali da će morati ukoliko žele da se ovo stanje završi što prije.

 

- Rekli su mi da moramo izdržati još dvije do četiri sedmice i da će se onda stanje poboljšati. Ukoliko ovo bude trajalo do maja, treba se proglasiti završetak školske godine i privesti kraju nastava na ovaj način, te naći adekvatan način provjere znanja, kazao je Dodik, te pohvalio medicinske radnike, ali i sve one koji se u ovom teškom vremenu izlažu kako bi pomogli drugima.

 

Mjera zabrane ulaska stranih državljana, kazao je, pokazala se kao dobra jer nemamo masovne dolaske u državu, te dodaje kako je sistem kontrole inspekcija na granicama do prije dva - tri dana bio lošiji, ali i to se popravlja.

 

- Moramo pomoći i poljoprivrednicima da zasiju što više, a za njih imamo pakete pomoći. Vlada RS-a će svima koji zasiju i kupe nova sjemena po 50 posto troškova refundirati. Podržaćemo i ljude koji nisu u sistemu gazdinstava, a koji će sijati, poručio je.

 

Kaže kako je na svako novo žarište reagovati brzo i rigorozno, ali kako je sve neizvijesno jer se stanje mijenja iz sata u sat. Oštro je govorio o Centralnoj banci, te istakao kako je ona "potpuno nezainteresovana za plaćanja prema vani", zbog svog radnog vremena.

 

- U Srbiji, naprimjer, u sred noći možete izvršiti plaćanje prema vani, dok kod nas to ne možete. Zbog toga često nismo u mogućnosti da kupimo respiratore ili neku drugu medicinsku opremu, a nas niko neće čekati, oni to prodaju drugima onda, istakao je.

 

U ponedjeljak će, kaže, obnoviti mjeru prekida škole, a donijeće se mjera da penzioneri mogu, naprimjer, utorkom i petkom izaći od jedan do tri sata da obave sve što trebaju, ali će zamoliti ostale građane da u tom periodu ne izlaze. Također, smatra da se dobna granica treba pomjeriti na osobe do 70 ili 75 godina, zbog sjetve koja dolazi, a "uglavnom su oni koji siju starije osobe".

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još