Šeranić potvrdio

Koronavirusom zaražen ljekar iz Doboja

Hronika26.03.20, 08:59h

Koronavirusom zaražen ljekar iz Doboja
U karantin za oboljele osobe u Banjoj Luci smješteno je 20 osoba i uzeti su brisevi 24 osobe koje su bile s njima u kontaktu

 

U Republici Srpskoj (RS) koronavirus potvrđen je kod još sedam osoba, čime se ukupan broj zaraženih u tom entitetu povećao na 121– potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

 

Kada su u pitanju novooboljeli, Šeranić je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da jedna osoba iz Banje Luke, tri iz Kozarske Dubice, dvije iz Gradiške i jedna iz Doboja.

 

Najavio je da će te osobe biti smještene u karatin u Banjoj Luci, gdje borave osobe kod kojih je potvrđen  koronavirus.

 

- U dva slučaja iz Kozarske Dubice se radi o porodičnim kontaktima. U Doboju je potvrđen virus korona kod doktora iz bolnice u tom gradu, koji nije radio posljednjih sedam dana, ali će epidemiolog ispitati sve rizične kontakte – pojasnio je Šeranić.

 

Od novih sedam oboljelih su tri žene i četiri muškarca.

 

Šeranić je potvrdio da su uzeti uzorci i 31 osobe u karatinu u Gradišci i svi su negativni. Trenutno se u karatinu u tom gradu nalazi 49 osoba, od čega 21 osoba iz Federacije BiH.

 

- Ako imaju negativan nalaz upućuju se u lokalne zajednice u kućnu izolaciju od 14 dana, dok će se pozitivne osobe uputiti u karatin za te osobe – rekao je Šeranić.

 

U karantin za oboljele osobe u Banjoj Luci smješteno je 20 osoba i uzeti su brisevi 24 osobe koje su bile s njima u kontaktu.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!